Un rechin a fost filmat în zona portului Tomis din Constanța. Un biolog explică de ce a ajuns așa de aproape de mal

Data publicării:
rechin
În Marea Neagră trăiește specia de rechini Squalus acanthias. Câinele de mare poate fi întâlnit în apele puțin adânci din Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului și apele reci din Atlantic și Pacific. Sursa foto: Captură video YouTube

Un rechin a fost filmat în Portul Tomis din Constanţa. Biologul Adrian Bîlbă a explicat pentru News.ro motivele pentru care a putut fi văzut atât de aproape de mal și a subliniat că acesta nu este periculos.

Adrian Bîlbă a explicat că această specie de rechin are 90 de centimetri, se hrăneşte cu peştişori, trăieşte pe fundul apei în zonele mai adânci şi „nu ne deranjează cu nimic”.

De asemenea, a mai spus că acest rechin nu vine vara la mal pentru că nu îi place apa caldă, iar iarna face acest lucru din motive reproductive.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Încă de pe vremea când era mai rece, Marea Neagră avea rechini, fireşte, are şi acum acest rechin, acest câine de mare, Squalus acanthias, ce trăieşte la ape adânci, mai reci, nu prea vine la mal din cauză că nu-i place apa caldă. Iarna însă vine mai ales din motive reproductive, se formează perechile şi sunt importanţi acum să se aleagă, să se înţeleagă şi să se reproducă. Vin şi pe la mal câteodată şi sunt şi pescuiţi în această perioadă. Femelele, conform legii, este obligatoriu să le dai înapoi drumul la apă, doar masculii se pot reţine”, a afirmat biologul.

El a precizat că acest rechin este unul inofensiv.

„Dimensiunea până mai ieri era minimă de 120 centimetri, acum e de 90 de centimetri. E un rechin inofensiv, nepericulos, un rechin care se hrăneşte cu peştişori, care trăieşte pe fundul apei în special în zonele mai adânci şi nu ne deranjează cu nimic, ci îmbogăţeşte Marea Neagră şi cumva face parte din acel eşalon terţiar sau vârful lanţului trofic. Deci nu trebuie să ne îngrijorăm, sunt buni, sunt sănătoşi pentru Marea Neagră, din păcate pescuiţi şi consumaţi de oameni, din păcate în această perioadă când vin să reproducă sunt şi capturaţi de pescari, dar din fericire există legislaţie care protejează femelele ce nasc puii vii şi în felul acesta le protejează şi asigură o sustenabilitate a populaţiei de rechini”, a mai afirmat biologul Adrian Bîlbă.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri