Sari la conținut
News Alert

Liga 1 | Trei echipe, penalizate cu câte 3 puncte pentru datorii

Echipele ASA Târgu Mureş, Gaz Metan Mediaş şi Pandurii Târgu Jiu au fost penalizate cu câte 3 puncte de către Comisia de licenţiere a FRF, în urma monitorizării acestora stabilindu-se că la 30 noiembrie înregistrau datorii către alte cluburi sau angajaţi.

minge

Directorului Departamentului de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, Viorel Duru, a declarat pentru News.ro că decizia urmează să se pună în aplicare după 23 decembrie, în urma judecării apelului, la care grupările au o şansă de a scăpa doar dacă prezintă documente prin care certifică faptul că datoriile au fost plătite înainte de 30 noiembrie, ceea ce nu s-a întâmplat la fond.

„Am propus sancţionarea echipelor Gaz Metan Mediaş, Pandurii Târgu Jiu şi ASA Târgu Mureş, s-a luat o decizie pe fond, urmează apelul, iar decizia din 23 decembrie va fi definitivă şi executiorie pe plan naţional. Ea poate fi atacată la TAS, iar o decizie irevocabilă trebuie luată până pe 15 februarie 2017. Decizia se aplică imediat ce devine executorie, de pe 23 decembrie. Probabil în clasamentul din ianuarie va apărea. Acest program de monitorizare începe la 30 iunie şi se încheie la 30 noiembrie, şi există o perioadă de graţie acordată cluburilor la monitorizare de două luni. La 30 septembrie se face o raportare şi la 30 noiembrie trebuie să spui ce s-a întâmplat cu ele. Aşa că la apel nu mai pot veni cu dovezi de achitare a restanţelor, pentru că termenul a fost de 30 noiembrie. Dacă plăteşti pe 15, 20 decembrie nu se cheamă că ai respectat cerinţa regulamentară. Mergând la absurd se poate întâmpla ca un club să fi uitat de un document de plată prin sertarele clubului, dar trebuie să aibă data de dinainte de 30 noimebrie. O dată ulterioară nu este luată în considerare”, a declarat Duru.

Oficialul FRF a precizat că monitorizarea şi penalizarea cluburilor a constat în analizarea situaţiei datoriilor financiare către alte grupări sau către propriii angajaţi: „Au fost evaluate criteriile financiare, respectiv lipsa datoriilor financiare restante către cluburi şi către angajaţi. Ca şi la licenţiere, sunt două criterii. Cele trei cluburi au înregistrat datorii restante, Gaz Metan către un alt club, iar două cluburi către angjaţi, ASA şi Pandurii. E vorba de trei puncte pentru încălcarea articolului de care se face vinovat fiecare club în parte, articolul 54 la Gaz Metan, iar la ASA şi Pandurii, articolul 55 din regulament. În plus, la Gaz Metan am propus şi o sancţiune cu penalitate financiară pentru că nu a depus la termen documentaţia solicitată”.

Toate cele trei cluburi, Gaz Metan, Pandurii Târgu Jiu şi ASA Târgu Mureş, se află în insolvenţă. ASA Târgu Mureş, aflată pe locul 13 în clasamentul Ligii I, a început acest sezon cu o penalitate de 6 puncte (are nouă puncte în acest sezon, după prima depunctare), tot din cauza problemelor financiare. Gaz Metan Mediaş, locul 3 (cu 37 de puncte) în clasament, şi Pandurii Târgu Jiu, locul 11 (cu 24 de puncte), au intrat în insolvenţă în această toamnă, după începerea sezonului competiţional.

Cum va arăta clasamentul:

1.Steaua 40p
2.Viitorul 39p
3.CSU Craiova 37p
4.Gaz Metan 34p
5.Dinamo32p
6.CFR Cluj 30p
7.Astra 26p
8.FC Botoşani 25p
9.Poli Iaşi 25p
10.FC Voluntari 25p
11.Pandurii 21p
12.Chiajna 17p
13.ACS Poli 8p
14. ASA Tg. Mureş 6p