Prima condamnare la închisoare în scandalul de corupție de la FIFA

Data publicării:
fifa
Foto: Guliver/GettyImages

Un fost conducător al federației guatemaleze de fotbal, care pledase vinovat la acuzațiile de primire de mită în scandalul de corupție din cadrul Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), a fost condamnat, miercuri, de un judecător federal din New York la opt luni de închisoare, prima sentință pronunțată în acest dosar, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

fifa
Foto: Guliver/GettyImages

Hector Trujillo (64 ani), fost secretar general la federației guatemaleze 2009 și 2015, ar trebui să își înceapă executarea pedepsei pe 20 noiembrie, în Florida, unde se afla până acum eliberat pe cauțiune. El a primit sentința cu capul plecat și cu ochii în lacrimi, notează AFP.

A fost prima pedeapsă dictată de judecătoarea Pamela Chen, care este însărcinată, în Brooklyn, cu acest dosar de corupție. Aproximativ 40 de persoane au fost puse sub acuzație în acest scandal care a izbucnit în mai 2015, zguduind fotbalul mondial și provocând plecarea fostului președinte al FIFA, elvețianul Sepp Blatter.

Doar trei persoane au pledat nevinovat la acuzațiile aduse, iar procesele lor urmează să înceapă pe 6 noiembrie la New York, putând dura mai multe săptămâni.

Arestat în decembrie 2015, când se afla în croaziere în Florida, Trujillo a fost pus ulterior în libertate pe cauțiune, iar în luna iunie a pledat vinovat la acuzațiile aduse. El a recunoscut că a primit, alături de alți responsabili, circa 400.000 de dolari mită din partea societății de marketing sportiv Media World, aflată la Miami, în schimbul drepturilor media și de marketing pentru meciurile jucate acasă de naționala Guatemalei în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2018 și 2022.

În cadrul înțelegerii cu procurorul, Trujillo a recunoscut vinovat de fraudă bancară și de luare de mită, două dintre cele opt capete de acuzare care i-au fost aduse.

Trujillo a fost condamnat și să restituie 415.000 de dolari federației guatemaleze, adică suma primită ca mită de Trujillo și de alți doi acuzați, Brayan Jimenez și Rafael Salgueiro. Totodată, Trujillo va trebui să plătească 175.000 de dolari guvernului american cu titlu de recunoaștere a vinovăției, iar după efectuarea pedepsei va fi trimis în Guatemala.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri