Meciurile de la EURO se vor juca cu cel puțin 25% din tribune ocupate. Ce spune Eduard Novak despre revenirea spectatorilor pe stadion

Data actualizării: Data publicării:
novak
Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a vorbit despre cum vor avea din nou acces spectatorii pe stadioane și când se va întâmpla acest lucru. Foto: captură video Digi24

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a declarat, marți seară, că, potrivit solicitării UEFA, meciurile de la Campionatul European de Fotbal, care se va juca în iunie 2021 și în București, vor avea un procent minim de spectatori în tribune de 25%, putându-se extinde capacitatea la maxim 50%. Oficialul din Guvern a spus că va exista personal prezent pe stadion pentru a gestiona fluxul de oameni și pentru a evita aglomerările. De asemenea, el a precizat că un sistem similar va funcționa și în campionatul intern, însă cu 10% grad de ocupare a scaunelor sau în funcție de scenariul în care se află localitatea respectivă.

“Trebuie să ne asumăm acest lucru și o să introducem în ședința de Guvern, pe ordinea de zi. Cred că membrii Guvernului sunt de acord cu această asumare. Trebuie să conștientizăm faptul că este un eveniment extraordinar de important și nu degeaba trebuie să ne asumăm acest lucru în fața UEFA. Cred că nu va fi o problemă. E o formalitate.

Avem două scenarii. Indiferent cum va arăta pandemia, noi ne asumăm 25%. Dacă numerele o să arate bine, putem să mergem și până în 50%, important ca să salvăm această competiție și să iasă foarte bine. Chiar dacă vor arăta foarte rău cifrele, noi trebuie să ne organizăm, să ne asumăm că acest procent de 25% va fi pe stadion și am înțeles că deja mâine – poimâine vor veni specialiști de la UEFA să antreneze oamenii din FRF care organizează evenimentul, ca să fie foarte bine organizată toată schema de siguranță de intrare și de ieșire a spectatorilor”, a declarat Eduard Novak, la Digi24.

În ceea ce privește testarea sportivilor, Eduard Novak a explicat că vor fi efectuate teste antigen înainte ca aceștia să intre în meci, deoarece sunt mai ieftine și accesibile.

“Probabil săptămâna aceasta vom avea soluția de a trece de la testele PCR la antigen. Cred că este o mare realizare pentru noi și Ministerul Sănătății, deoarece putem să dăm posibilitatea și echipelor de juniori și tineret și pentru fotbal să se relanseze, pentru că testele PCR costă foarte mult. În faza a doua să trecem la campionatul intern”, a afirmat Novak.

Reîntoarcerea spectatorilor pe stadioane, din mai - iunie

Acesta spune că Ministerul Sportului va putea da împreună cu Ministerul Sănătății un ordin pentru reglementarea accesului la stadion.

“Deja am rezolvat o chestiune foarte importantă. Nu mai aparține decizia de CNSU, ci de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății și putem reglementa printr-un ordin comun. Acest lucru depinde de situația pandemică.

În primul rând trebuie să vedem cine își poate organiza acest sistem de a intra și ieși de pe stadion. Cred că nu toate echipele din Liga 1 au acest sistem, dar fiecare trebuie să-și asume că poate să aibă personalul să reușească să securizeze acest lucru”, a precizat ministrul.

Eduard Novak estimează că spectatorii vor putea reveni pe stadioane începând cu perioada mai – iunie și că numărul acestora va depinde de scenariul în care se află localitatea.

Totodată, ministrul nu se așteaptă să poată participa spectatori la meciurile de la preliminariile pentru Campionatul Mondial.

UEFA vrea ca toate meciurile de fotbal de la campionatul EURO 2020, care se va desfăşura în această vară după ce a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus, să se joace cu spectatori în tribune.

În România, autoritățile au acceptat de principiu propunerea Structurii Locale de Organizare (LOS) de a permite accesul spectatorilor în tribune la meciurile EURO în proporție de 25% din capacitatea totală a Arenei Naționale

Oraşele desemnate să găzduiască partidele turneului final sunt Amsterdam, Baku, Bilbao, Bucureşti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Glasgow, Munchen, Roma, Sankt Petersburg şi Londra, capitala britanică urmând să organizeze semifinalele şi finala EURO 2020.

Arena Naţională urmează să găzduiască partidele Austria - Macedonia de Nord (14 iunie), Ucraina - Macedonia de Nord (18 iunie), Ucraina - Austria (22 iunie), toate din Grupa C a competiţiei, precum şi un meci din optimile de finală, pe 29 iunie.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri