Un bărbat din Alba a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că a refuzat Recensământul 2022. A cerut în instanță anularea amenzii

Data publicării:
recensamant
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un bărbat din Sebeș este bun de plată, după ce a refuzat să participe la Recensământul din 2022. El fusese amendat cu 1.000 de lei de Poliția Locală pentru că nu i-a furnizat recenzorului datele personale. Ulterior, bărbatul s-a adresat instanței de judecată pentru a anula amenda primită, invocând drepturile garantate de Constituția României. Magistrații au respins, însă, plângerea bărbatului, scrie Alba24.ro.

Bărbatul a primit vizita recenzorului în luna iulie 2022, în locuința sa din Lancrăm, însă a refuzat să colaboreze cu acesta.

"Petentul arată că (...) a intrat în casa dânsului o femeie care nici buna ziua nu a dat și i-a spus că trebuie să facă recensământul prin care să indice proprietățile deținute și să-i dea codul numeric personal. A menționat că nu deține proprietăți, iar casa unde locuiește nu este încă a lor. Susține că datorită faptului că nu a vrut să își dea codul numeric personal, doamna recenzor, care nu s-a legitimat, s-ar fi enervat, amenințându-l că vine și o să îl amendeze. Apreciază că a cerut informații si a rămas înmărmurit de ce se urmărește prin recensământ", se arată în motivarea instanței publicată de rejust.ro.

În fața instanței de judecată, bărbatul ar fi invocat dreptul la intimidate, la proprietate, dreptul la libera alegere, dreptul la libera circulație, dar și dreptul la liberul consimțământ - toate garantate prin Constituția României, scrie presa locală.

"În sarcina petentului s-a reținut că la data de 29.07.2022, la ora 12:00, a refuzat să furnizeze date şi informaţii referitoare la domiciliul din Lancrăm personalului responsabil cu recenzarea, cu ocazia prezenţei acestuia la domiciliul sus-menţionat. Acesta a refuzat să furnizeze informațiile referitoare atât la persoanele care locuiesc la imobilul în cauză, cât și datele referitoare la locuința respectivă, locuință în care petentul susține că locuiește”, au transmis reprezentații Poliției Locale din Sebeș, citați de jurnaliștii de la Alba24.ro.

În urma procesului, magistrații din Sebeș au decis că Poliția Locală a avut dreptate, drept pentru care au respins plângerea bărbatului și au menținut amenda de 1.000 de lei.

Sentința dată în 11 aprilie 2023 nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...