VIDEO. Desfăşurare impresionantă de forțe în largul Mării Negre. O mină din 1940 a fost detonată la Tuzla

Data actualizării: Data publicării:
O mină din 1940 a fost detonată la Tuzla
O mină din 1940 a fost detonată la Tuzla. Foto: Captură video

Desfăşurare impresionantă de forțe în largul Mării Negre. 350 de militari din 6 ţări se antrenează în România. În aceste zile, în adâncuri se testează capacitatea scafandrilor militari. Ieri, spre exemplu, au detonat o mina de 300 de kilograme aflată pe fundul Mării Negre din Al Doilea Război Mondial.

Marea Neagră, 8 mile de Tuzla. La o adâncime de 45 de metri a fost observată o mină rămasă din barajul instalat de soldaţii români în al doilea război mondial. Acesta era menit să protejeze portul Constanța de atacul sovietic. Scafandrii militari s-au dus acum să o detoneze.

Geniştii subacvatici au coborât pe fundul apei şi au pus dinamită împrejurul ei. Apoi, după îndelungi pregătiri, mina a fost detonată.

Astfel de misiuni sunt deosebit de periculoase pentru că un singur pas greşit poate duce la o tragedie.

Paul Gilber – US Navy: Nu aş spune că a fost dificil. Dar este în beneficiul Marinei SUA şi sper şi al aliaţilor şi partenerilor noștri să împărtăşim tactici, tehnici şi proceduri, să ne îmbunătățim capacitățile şi să construim relații în regiune.

Daniel Todorov - Marina Bulgară: Este a unsprezecea ediţie a exerciţiului şi noi am participat la toate şi ne bucurăm că am avut oportunitatea să revenim aici şi să ne antrenăm cu atât de multe naţiuni.

Scafandrii militari nu sunt antrenaţi doar pentru detectarea minelor istorice. Ei sunt trimişi şi în controale pe navele de suprafaţă care au încărcături suspecte.

Roxana Chihaia - scafandru de luptă: Verificăm dacă ceea ce au declarat ei că transportă, că fac este adevărat: adică verificăm documentele, verificăm încăperile şi dacă constatăm că e ceva în neregulă anunţăm la structurile cărora ne subordonăm.

Tot în largul mării, militarii au simulat o problemă de sănătate a unui scafandru ca să observe în cât timp poate fi salvat.

Fănel Rădulescu, comandantul Centrului de Scafandri: Timpii aceştia asigură securitatea şi supravieţuirea scafandrilor şi desfăşurarea activităţilor în siguranţă. Cuvântul de ordine în activitatea scafandrilor este asigurarea siguranţei: safety first.

La exerciţiu au participat 10 nave militare şi scafandri din Azerbaijan, Georgia, Bulgaria, Ucraina, Statele Unite şi România.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri