Cristian Preda a povestit la Digi24 ce se ascunde în spatele fotografiilor cu Traian Băsescu

Data publicării:
poza de grup base

„Am fost invitați în acest weekend de către președinte, pentru câteva ore, am avut o discuție cu dânsul și președintele ne-a invitat la masă, e un gest care se face în multe alte locuri”, a povestit Cristian Preda. „Președinții Franței, spre exemplu, oferă în fiecare săptămână un dejun deputaților din propria majoritate, e o ocazie în care se discută politică. Era, pe de altă parte, și în weekendul ăsta prelungit cu 1 Mai, o parte privată, nu era o ocazie publică”, a explicat europarlamentarul.

„Aici e o parte mai jucăușă”, a comentat Cristian Preda fotografia în care, îngenuncheat în nisip împreună cu Elena Udrea, îi pune acesteia „coarne”. „Se vede că e vorba de un weekend jucăuș”, a întărit candidatul PMP pentru Parlamentul European

Partidul Mișcarea Populară a decis să producă tricouri cu emblemele PMP, iar aceste tricouri sunt promovate în toată țara, militanții partidului le pot achiziționa, se pot purta, a menționat Preda. El a subliniat că dintre cei prezenți în fotografia de grup alături de Traian Băsescu, el este singurul candidat pentru alegerile din 25 mai.

„Nu e o surpriză, ne așteptam”, a mai spus europarlamentarul, referindu-se la reacțiile strânite de publicarea fotografiilor cu președintele îmbrăcat în tricoul cu îndemnul de vot pentru PMP.

„Pe de o parte, există punctul de vedere pe care președintele l-a exprimat din 2007 încoace și anume că singura interdicție pentru un șef al statului este aceea de a face parte dintr-un partid, de a lua parte la activitatea politică a unui partid, de a se afilia și a se mobiliza de partea unui partid. Singura interdicție pe care o vede președintele ca decurgând din Constituție este, repet, afilierea la un partid. Mai multe decizii ale Curții Constituționale confirmă acest lucru”, a explicat Cristian Preda, întrebat dacă președintele a încălcat Constituția.

„Pe de altă parte, mă întreb ce înseamnă conflict între Guvern și Președinte în faptul că președintele a îmbrăcat tricoul? Unde e Guvernul în toată treaba asta? Mie mi se pare ilegitimă prezența premierului în această campanie electorală, abandonarea guvernării. Președintele nu și-a abandonat responsabilitatea de președinte. Era un moment privat, un weekend pe care am decis să-l facem public. Președintele nu și-a abandonat responsabilitățile constituționale. Dacă PSD vrea să facă o nouă suspendare a președintelui ca în 2007 și 2012, e treaba lor, e responsabilitatea lor, au mai destabilizat o dată țara”, a punctat Cristian Preda referindu-se la intenția Guvernului de a sesiza CCR.

„Cine a plătit masa aceea, Președenția (sic! - n.r.)? Sau dl președinte, privat?, a vrut să știe Maria Grapini, candidat din partea USD, care și-a exprimat un punct de vedere diferit: președintele a încălcat Constituția.

Cristian Preda i-a cerut să spună care este articolul încălcat de președinte, dar Maria Grapini a ocolit răspunsul: „Dl. Profesor, lăsați manierele astea de profesor – la ce articol se întâmplă și la ce frază e!”, l-a admonestat Maria Grapini.

Întrebat de Sanda Nicola dacă, atunci când și-au făcut calculul politic, au fost conștienți și de faptul că ar putea pierde electorat prin gestul de a publica fotografiile cu președintele, Cristian Preda a recunoscut: „Da, evident”, dar a subliniat că cei din PMP sunt „recunoscători” adversarilor care fac le mult mai multă publicitate decât au scontat. „Pentru că unul dintre lucrurile pe care vrem să le transmitem publicului este că PMP e un partid nou creat, care are o atitudine puțin non-conformistă în raport cu toți dinozaurii din politica românească, de fapt vrem să-i facem conștienți pe oameni...(...) Fără să implicăm vreun cost, adversarii noștri ne fac o campanie extraordinară pornind de la acest episod de weekend. În parte, le-am anticipat și de aceea le suntem recunoscători”, a conchis Cristian Preda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri