Live

Administrația Trump retrage Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interioriul administrației, conform CNN.

ACTUALIZARE. Candidatul democraților la președinția SUA, Joe Biden, a promis că în caz de victorie în alegerile din 3 noiembrie, chiar „în prima zi” a preşedinţiei sale va anula decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Naţiunile Unite au confirmat că au primit luni scrisoarea de retragere a SUA din OMS. 

Retragerea Statelor Unite din OMS va intra în vigoare la 6 iulie 2021, la un an după notificarea oficială de marţi. SUA sunt membru fondator al OMS, în 1948, și cel mai mare contribuabil la bugetul organizației.


Senatorul democrat Robert Menendez a scris pe Twitter că „Congresul a primit o notificare oficială că președintele Statelor Unite a retras țara din Organizația Mondială a Sănătății în mijlocul unei pandemii. Să califici răspunsul lui Trump la criza COVID drept haotic și incoerent este prea puțin. Această acțiune nu va proteja viețile și interesele americanilor – îi ține pe americani bolnavi și pe America singură”.

Un oficial de la Departamentul de Stat a confirmat, de asemenea, că notificarea de retragere a fost trimisă către secretariatul general al ONU. Surse ale CNN spun că scrisoarea este foarte scurtă – trei propoziții – și va declanșa un proces de retragere din OMS care va dura un an.

Decizia lui Trump vine în contextul în care Statele Unite trec printr-o creștere masivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus – aproximativ 50.000 de cazuri pe zi la nivel național.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump compară guvernul lui Biden cu Gestapo-ul nazist: „Ei bine, acum trebuie să scoatem mănuşile”

De Niro îl atacă din nou pe Trump: „E un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi dacă va ajunge iar preşedinte”

Biden îl ironizează pe Trump pentru datoriile adunate în urma proceselor: „Îmi pare rău, Don, nu te pot ajuta”

„Vor distruge ţara. Nu avem de ales”. Trump amenință că va face cea mai mare deportare de migranți dacă va câștiga alegerile 

Partenerii noștri