Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 21 noiembrie

Data publicării:
digistoria-carton

2002 - DRUM DESCHIS CĂTRE NATO

România a fost invitată oficial să adere la NATO, în cadrul summit-ului Alianței de la Praga, de acum 21 de ani. Au fost invitate, simultan, și șase state din Europa de Est.

Procesul de aderare a durat până în 2004. La 29 martie, România a depus instrumentele de ratificare. Iar pe data de 2 aprilie, tricolorul a fost arborat la sediul NATO.

Aderarea la NATO a fost unul dintre principalele obiective ale politicienilor români de după 1989. La patru ani după aderare, în 2008, România a găzduit un summit NATO.

1783 - PRIMII ZBURĂTORI

Acum 240 de ani, doi francezi au realizat primul zbor din lume cu un balon cu aer cald. Aparatul era o creație a fraților Montgolfier și nu era legat de sol în niciun fel.

Zborul a avut loc cu permisiune de la regele Ludovic al XVI-lea. Balonul a decolat în jurul orei 14, din curtea unui castel de la marginea Parisului. Regele a fost de față.

Acest prim zbor a durat 25 de minute. Balonul cu cei doi pionieri ai aviației la bord a mers 9 kilometri în acest timp. Omul a visat întotdeauna să zboare alături de păsări.

165 î.Hr. MINUNE BIBLICĂ

Templul evreiesc din Ierusalim a fost curățat de idoli păgâni și a fost resfințit, după ce orașul a fost eliberat de armatele evreilor, conduse de Iuda Macabeul.

Când a venit momentul să aprindă candelabrul din templu, evreii au văzut că uleiul sfânt ajungea doar pentru o zi. Dar, în mod miraculos, a rezistat opt zile.

Minunea este amintită în fiecare an, de Hanuca, o sărbătoare care ține opt zile, cât a ținut și uleiul. În fiecare zi de Hanuca, este aprinsă câte o lumânare.

MONSTRUL LUI FRANKENSTEIN

Apare, în cinematografele din Statele Unite, filmul "Frankenstein", inspirat din cartea cu același nume scrisă de britanica Mary Shelley în 1818.

Monstrul doctorului Frankenstein, o creatură grotească, făcută din bucăți și reanimată prin știință, a fost jucat de Boris Karloff. A fost rolul care i-a definit toată cariera.

Datorită acestui film, Frankenstein este unul dintre cei mai cunoscuți monștri din istoria cinematografiei. Pelicula a fost băgată, în 1991, în arhiva de film a Statelor Unite.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri