Cum a murit o adolescentă de gripă într-o săptămână

Data actualizării: Data publicării:
shannon tanara omorata de gripa
FOTO: CNN

În decembrie 2014, o adolescentă din Minnesota a murit din cauza gripei. Deși tânăra era perfect sănătoasă, cea mai răspândită boală din lume a reușit totuși să o doboare după o săptămână. CNN prezintă povestea emoționantă trăită de mama fetei.

shannon tanara omorata de gripa
FOTO: CNN

Mama adolescentei Shannon Zwanzinger încă nu și-a revenit din șocul provocat de moartea fiicei sale. Îi este foarte greu să înțeleagă că cea mai răspândită boală din lume, pe care orice persoană a experimentat-o în cursul vieții cel puțin o dată, i-a ucis fiica.

Femeia a povestit cum Shannon a venit într-o zi de la școală și a început să se simtă rău. Acuza dureri de gât. A zis că a luat gripa de la un coleg.

Tratamentul dat de mama ei a fost unul normal de răceală: lichide și pastile pentru durerea de gât.

În următoarele zile, tânăra de 17 ani a făcut febră și părea din ce în ce mai slăbită, așa că părinții au decis s-o ducă la medic.

Medicul a diagnosticat-o cu gripă și a sfătuit-o pe fată să consume cât mai multe lichide și să ia pastile pentru simptome până când gripa va trece de la sine, cum se procedează de obicei.

Mama sa povestește în detaliu drama trăită în ultimele clipe alături de fiica sa: „A avut nevoie să o ajut să se spele. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de când era mică. Ceva nu era în regulă. Când s-a lăsat pe spate în cadă și i-am văzut ochii, am știut că e pe moarte”.

Adolescenta a murit la câteva minute, în brațele mamei sale. Deși a fost chemată ambulanța, ea nu a mai putut fi salvată.„Gripa i-a distrus organele”, a precizat mama sa.

Singurul regret al femeii este că nu și-a vaccinat fiica împotriva gripei. Ea îndeamnă acum oamenii să „ia gripa mai în serios” pentru că poate deveni fatală.

Gripa este o boala infecțioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, care apare în izbucniri epidemice de severitate variată, aproape în fiecare sezon rece. În România, sezonul acesta s-au înregistrat nouă decese din cauza gripei, nicio persoană nefiind vaccinată.

Una dintre cele mai mari pandemii din istoria umanității a fost cea de gripă spaniolă. Boala a apărut la finele primului război mondial și a făcut în total undeva între 50 şi 100 de milioane de vieţi în mai puțin de un an. Nu a fost vorba de o gripă obişnuită, ci de o nouă tulpină, iar cercetătorii bănuiesc că s-a transmis de la păsări la oameni în vestul american după care s-a răspândit rapid pe fondul războiului. Simptomele erau similare cu cele de la gripa normală, dar plămânii se umpleau rapid cu lichid, victimele murind sufocate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri