Un hobby mai puțin obișnuit în rândul fetelor din Finlanda

Data actualizării: Data publicării:
fata echitatie jucarie

Se spune că toată lumea are un hobby. Şi acest lucru e cu siguranţă adevărat pentru un număr tot mai mare de fete din Finlanda, care împărtăşesc o pasiune pentru ceva ce s-ar putea numi „echitaţie de jucărie”. Ele iau parte la competiţii cu un număr remarcabil de mare de participanţi şi spectatori, competiţii cu toate atributele evenimentelor ecvestre tradiţionale, numai că totul e mult mai ieftin şi cu mult mai puţin fast. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

Un parcurs clasic pentru sărituri, cu multele sale obstacole, e o adevărată provocare pentru cal şi pentru călăreţ. 

Noua competiţie necesită un dresaj graţios, la fel ca adevăratele concursuri de echitaţie. Acest sport, care a câştigat popularitate în rândul tinerilor finlandezi şi mai ales al fetelor, se numeşte „Hobby Horsing”.

„Particip la concursuri de echitaţie cu căluţi de lemn de mai mult de 10 ani. A devenit aproape un mod de viaţă. Îmi place să fac asta, pentru că e un sport şi pentru că cere măiestrie”, spune Päivi Kankaanniemi.

Ce înseamnă „hobby horsing”

Admiratori ai acestui sport au venit din toată ţara ca să vadă campionarul finlandez, la Seinäjoki. În prezent, peste zece mii de tineri finlandezi practică sportul cu căluţi de jucărie.

„A început cu câteva fete care aveau drept hobby călăria. Deoarece caii adevăraţi erau prea scumpi, au început să-şi facă proprii căluţi de lemn. Au vrut să găsească o alternativă care să nu necesite sume mari de bani, ca să poată participa oricine”, explică  Aquate Kirveskari, organizator de campionate cu căluţi de jucărie.

Ei spun că acest fel de echitaţie a devenit curând un sport în toată regula. Există competiţii, cu regulamente şi trofee.

Pentru a participa la proba de dresaj, de exemplu, trebuie să încarci mai întâi un clip pe YouTube şi să-l trimiţi la site-ul organizatorului.

Unora, acest lucru li se pare o ocupaţie ciudată. Însă acest lucru n-o tulbură pe campioana concursului Western Riding.

„Aici, vârsta e doar o cifră. Suntem toate prietene şi ne încurajăm reciproc. Suntem o comunitate numeroasă, ceea ce e probabil cea mai bună latură a acestui hobby”, spune Ella Pasuri,  campioană la Western Riding.

Hobby horsing ca afacere

Harnaşamente, acoperitori... Unii chiar au transformat această „călărie de jucărie” într-o afacere. Fiecare căluţ e unic şi costă aproximativ o sută de euro.

„Aici, fantezia nu are limite. Poţi folosi orice model. Fac asta de aproape 10 ani şi în fiecare an descopăr lucruri noi”, spune Susanna Vuolle, producător de căluţi de jucărie.

Să fie oare hobby-horsing doar un fenomen finlandez? Cei de aici sunt siguri că această pasiune se va întinde curând şi în alte părţi ale Europei.

Şi, într-adevăr, întrecerile cu căluţi de lemn par să fi câştigat adepţi şi în alte ţări, cum ar fi Marea Britanie şi Germania.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri