Sari la conținut

Abia dat în folosinţă, un echipament de tratare a cancerului s-a defectat la Iaşi. Bolnavii riscă să rămână blocaţi în incintă

Câteva sute de bolnavi de cancer din Moldova sunt obligaţi să îşi amâne tratamentul, după ce unul din cele trei acceleratoare de particule, dat în folosinţă în urmă cu numai câteva luni, nu mai poate fi folosit. Motivul: uşa buncărului aflat la Institutul de Oncologie din Iaşi s-a defectat.

Foto: iroiasi.ro/Institutul Regional de Oncologie

Uşa defectă are 4,5 tone, este automată şi are rolul de a izola perfect camera în care se face tratamentul pacienților de cancer, pentru ca radiațiile să nu ajungă în exterior. În acest moment, uşa riscă să se blocheze cu pacientul înăuntru. Problema persistă de mai bine de două săptămâni.

Directorul medical al unității spune că firma furnizoare a fost anunțată să vină să facă reparația, aparatul fiind în garanție.

Acceleratorul era utilizat de 50 de pacienţi zilnic şi a costat 10 milioane de lei. Cumpărat în septembrie 2012, a stat nefolosit până acum patru luni.

La Institutul de Oncologie din Iaşi mai sunt în funcţiune alte două acceleratoare de particule. Aici sunt tratați anual peste 10.000 de pacienți.