Acces limitat la serviciile medicale. Ministerul Sănătății vrea să reducă numărul internărilor

Data publicării:
cluj spital -1

Ministerul Sănătăţii vrea să limiteze accesul pacienţilor la serviciile medicale din policlinici şi, mai ales, din spitale. De asemenea, vrea să reducă numărul internărilor, dar şi durata spitalizărilor.

Se vor păstra componente actuale ale sistemului, cu medici de familie, policlinici şi spitale, dar pacientul va fi trimis doar acolo unde costurile sunt cele mai reduse.

Asistenţa medicală de urgenţă în camerele de gardă va rămâne gratuită, dar unele servicii medicale oferite de spital vor fi eliminate.

Intervenţiile chirurgicale minore, anumite investigaţii şi consultaţii vor fi oferite numai în policlinici. Scopul este să se limiteze internările din spitale, unde costurile cu tratamentul sunt mai mari.

Proiectul nu trasează în detaliu serviciile de care va beneficia pacientul, însă experţii în sănătate spun că este posibilă apariţia listelor de aşteptare şi eliminarea serviciile ieftine. Ar putea primi bani numai serviciile costisitoare.

Cred că limitările de buget de care suferă România în partea de buget astăzi impun o soluţie mixtă în care, pe de-o parte să existe nişte terapii care să fie lăsate în afara pachetului de bază, pe de altă parte să avem o arbitrare mai clară a priorităţii accesului la servicii medicale în cadrul spitalelor existente”, spune Sergiu Neguţ, expert în sănătate.

Pacienţii vor avea însă posibilitatea să treacă peste lista de aşteptare dacă vor avea asigurări private de sănătate. Acestea ar urma să acopere costurile întregului tratament.

Guvernul acordă deja deduceri din impozit până la 300 de euro pe an, dar această bază ar putea creşte odată cu dezvoltarea lor.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri