Sari la conținut

C. T. Popescu: Arafat ştia ce îi aşteaptă pe aceşti pacienţi arşi când vor intra în orice spital românesc. A băgat gunoiul sub preş, sunt reflexe de tip comunistoid

El a vorbit şi despre încrederea de care s-a bucurat Raed Arafat, în acest sens exemplificând cu schimbarea de atitudine a tatalui unui tânăr care murit după incendiul din club.

„Unul din aceşti părinţi, domnul Eugen Iancu, al cărui fiu a murit la Sf. Ioan scrie într-un text care a explodat pe net: acum o săptămână i-am spus lui Cristian Tudor Popescu - la un text pe care îl scrisesem despre Arafat - să tacă pentru că ştie domnul Arafat ce face. Acum, după o săptămână cer socoteală doctorului Arafat pentru uciderea copilului meu.

Cred că e emblematic ce spune domnul Iancu, aceste două fraze, mai întâi încrederea oarbă în doctorul Arafat - domnul Iancu nu e singurul, în urma simplului fapt că am exprimat nişte îndoieli am primit nişte postări multe dintre ele insultătoare, agresive şi nebazate decât pe această încredere oarbă.

Acum, domnul Iancu îl acuză de ucidere pe domnul Arafat. Nu e cazul de aşa ceva. Arafat nu e răspunzător pentru tot ce s-a întâmplat acolo, e răspunzător pentru viteza de reacţie, transportul pacienţilor, dar după poarta spitalului e altceva. Aceste infecţii nosocomiale - în 1998, în Spitalul municipal din Bucureşti a murit Iosif Sava, din cauza piocianicului, acestui tip de microb intraspitalicesc.

Şi doctorul cu care am vorbit atunci mi-a spus: domnule Popescu scrieţi să mă bage în puşcărie. Ar trebui înlocuirea periodică, la termen a consumabilelor în spital, de la cerceafuri, prosoape până la tubulatura aparatelor de respirat. Aparatul de respirat artificial, acolo în tubulatură, se duc acei microbi, şi în pereţi.

Nu e vorba de o vină a lui Arafat în legătură cu infecţiile nosocomiale, dar el a întreprins o diversiune spunând că aceste infecţii sunt generate de suprautilizarea antibioticelor şi nu are legătură cu igiena din spitale. E o minciună. Dacă ai bani să înlocuieşti consumabilele din spitale la perioade rapide poţi diminua posibilitatea de îmbolnăvire, iar domnul Arafat a spus că ne descurcăm ca şi în cazul ISU, care nu ştia de existenţa clubului.

Arafat cu siguranţă ştia ce îi aşteaptă pe aceşti pacienţi arşi cu această vulnerabilitate a arsurilor când vor intra în orice spital românesc, unde gradul de infestare cu aceşti agenţi patogei e foarte mare.

Sunt reflexe de tip comunistoid, prima grijă a organelor comuniste când se întâmpla ceva ieşit din comun şi grav prima grijă era să nu se ştie, să nu se informeze despre ce era vorba. A băgat gunoiul sub preş, asta a fost prima grijă a dânsului.

Sistemul se poate schimba, dar nu într-un timp foarte scurt.

Acum ne aflăm în altă situaţie decât în comunism, acum nu poţi să minţi oamenii prea multă vreme, prea puţini pot din cauza mijloacelor de informare reprezentate de internet”, a declarat Cristian Tudor Popescu.