Ortorexia, o boală la fel de periculoasă ca anorexia și bulimia. Cum o recunoaștem

Data actualizării: Data publicării:
obsesie hrana sanatoasa ortorexie
Foto: Shutterstock

Aproape jumătate dintre europeni cred că mâncarea i-ar putea îmbolnăvi, conform unui Eurobarometru. Nici nu e de mirare. Aproape că nu e zi în care să nu apară un studiu despre un aliment periculos. În plus, informațiile sunt de multe ori contradictorii, așa că e greu să-ți dai seama ce e adevărat și ce nu. Astfel poate apărea ortorexia, adică preocuparea excesivă pentru hrană, obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos. Nu trebuie să devenim obsedați de alimentația sănătoasă, ci doar să știm câteva reguli de bază.

Din ce în ce mai multe persoane ajung să fie foarte selective şi să controleze absolut orice aliment pe care îl consumă. Unii pot fi pur şi simplu grijulii cu sănătatea lor, pe când alţii pot ajunge uşor în extrema cealaltă. Cum recunoaştem o persoană preocupată excesiv de alimentaţie şi ce se ascunde în spatele ortorexiei, adică obsesia pentru mâncare sănătoasă?

Preocuparea excesivă pentru un stil de viaţă sănătos afectează din ce în ce mai mulţi oameni. Se transmite tot mai des ideea că suntem ceea ce mâncăm, aşa că de aici până la a face o obsesie pentru tot ce este pur, sănătos şi natural nu este decât un singur pas.

Obsesia pentru ce ai în farfurie

Din dorinţa de a se feri de mâncarea procesată, puii injectaţi cu hormoni, legumele şi fructele care conţin pesticide, multe persoane nu mai ştiu ce să aleagă şi intră astfel într-un cerc vicios.

dr doru negru
Cum apare ortorexia? Dr. Doru Negru explică:„ Începem să ne văităm: vai, alimentele au E-uri, ce dracu mă fac?”

Dr. Doru Negru - medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Începem să ne văităm: vai, alimentele au E-uri, ce dracu mă fac, mă intoxic cu toate E-urile? Omul trebuie să fie obsedat de ceva. Acum e la modă să fii obsedat de mâncare şi trebuie să găsim tot felul de soluţii ca să mâncăm sănătos. E o prostie imensă”.

Unde se termină stilul de viaţă sănătos şi începe boala

Potrivit unui Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, europenii se tem mai mult de ceea ce mănâncă decât de accidente de maşină. Mai mult, 24% dintre ei verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă.

mihaela bilic tinerete
Ce este ortorexia? Dr.Mihaela Bilic:  Nu te mai gândeşti la nimic altceva decât cum să găteşti extrem de sănătos,

Dr. Mihaela Bilic - medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Apare dezechilibrul când mâncarea îţi ocupă mai mult de 80% din energie şi nu te mai gândeşti la nimic altceva decât cum să găteşti extrem de sănătos, de unde să cumperi produsele, deja lucrurile sunt duse în extrem”.

Larisa Petrini - health coach: „Oamenii sunt foarte derutaţi şi confuzi astăzi. E normal. Au întrebări şi parte de mult mai multe răspunsuri decât au nevoie, multe din ele contradictorii”

Obsesia pentru alimentaţia sănătoasă se poate transforma în boală. Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar la fel de periculoasă ca şi anorexia şi bulimia.

Dr. Mihaela Bilic - medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Ei nu ajung la medic pentru că îşi dau seama că au o problemă. ci ajung tocmai din dorinţa că vor şi mai multă informaţie, simt nevoia să fie certificaţi, vin la tine să primească încurajarea”.

Cine e mai predispus să facă boala

larisa petrini
Ce este ortorexia? Larisa Petrini, health coach: Mă duc la o petrecere și îmi iau pachețel gătit de mine

Larisa Petrini - health coach: „Un exemplu extrem ar fi că plec într-o călătorie şi înainte să plec, pentru că am o problemă cu mâncarea pe care o primesc pe avion, îmi iau pacheţel. Și nu orice pacheţel. Îmi gătesc special. Sau mă duc la o petrecere şi îmi gătesc ceva”.

simona carniciu
Ce este ortorexia? Dr. Simona Carniciu: „Se întâlneşte la persoanele care ori au citit prea mult, ori ascultă prea multe sfaturi”

Dr. Simona Carniciu - medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Se întâlneşte la persoanele care ori au citit prea mult, ori ascultă prea multe sfaturi din toate sursele posibile, care nu neapărat sunt verificate medical din punct de vedere medical”

În spatele acestei obsesii se ascund de cele mai multe ori cauze emoţionale, spun psihologii.

alina iliescu psiho
Ce este ortorexia? Psihoterapeut Alina Iliescu: De multe ori, aceste persoane au o nemulțumire în viața personală

Alina Iliescu - psihoterapeut: „De cele mai multe ori, aceste persoane au o nemulţumire în viaţa personală, că e o nemulţumire legată de muncă, de viaţa sexuală, de relaţia cu cineva şi o deplasează către mâncare. E mult mai uşor să controlezi ce mănânci decât să poţi controla alte aspecte care îţi scapă de sub control”.

Dr. Mihaela Bilic - medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Societatea ne arată cu degetul spre mâncare ca acest potenţial vinovat şi noi în toată grija noastră pentru noi nu mai ştim să ne uităm în altă parte decât la mâncare”.

Vedetele nu sunt nici ele ferite de această preocupare excesivă pentru un stil de viaţă sănătos. Actrita Gwyneth Paltrow, de exemplu, mănâncă doar alimente eco şi este obsedată de provenienţa lor, dar şi de numărul de calorii. Madonna găteşte doar cu ulei din seminţe de in, iar Jennifer Aniston a făcut o adevărată obsesie pentru mâncarea considerată... sănătoasă.

Citiți și: 

Cum și ce mâncăm? Mituri alimentare, spulberate de specialiștii români. Secretul unei alimentații „sănătoase”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri