Sari la conținut

Curele de imunizare, sabie cu două tăişuri. Când sunt cu adevărat necesare  

Medicii atrag atenţia: sistemul imunitar nu trebuie privit ca pe un individ slab care trebuie "îndopat".

Dr. Cătălina Crăciun, medic generalist: „Vorbim despre toate acele mecanisme care ne ajută să ne menţinem atât echilibrul fizic, cât şi cel mental şi emoţional”.

Dr. Adrian Dumitrescu, medic pediatru: „Degeaba îl îndop cu vitamine, dacă mănâncă de fapt numai carne și zahăr”.

Întrebarea este: avem toţi nevoie de stimularea imunităţii în perioada rece a anului?

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie: „Această cură cu vitamine sintetice administrate copiilor în special în perioada asta rece nu numai că nu ajută, dar face şi rău organismului”.

Mulţi părinţi aleg însă produse naturale pentru cura de imunizare. Sunt acestea mai eficiente?

Prof. dr. Ioana Anca, medic primar pediatru: „Sunt, în principiu, puţine lucruri care ajută, adaosuri din astea, suplimente”.

Asta nu înseamnă că produsele pentru stimularea imunităţii nu sunt niciodată indicate.

Şi mai gravă este imunizarea în exces

La o simplă căutare pe internet, găsim o mulţime de soluţii care promit întărirea imunităţii în timp record. În realitate însă, medicii susţin că nu există alimente miraculoase care să aibă acest efect. Puţini oameni ştiu că imunitatea scade cu adevărat doar în câteva situaţii.

Dr. Adina-Magdalena Neagu, medic primar în alergologie şi imunologie clinică: „O întâlnim în sindromul imunodeficienţei SIDA, în diabetul zaharat, în cancere, tumori”.

Dr. Cătălina Crăciun, medic generalist: „bolile pulmonare vor scădea foarte mult din imunitate şi pentru aceste persoane perioada rece a anului este o perioadă foarte dificilă”.

Există câţiva factori care pot duce la scăderea capacităţii de apărarea a organismului şi în cazul persoanelor care nu suferă de aceste boli grave.

Dr. Adina-Magdalena Neagu, medic primar în alergologie şi imunologie clinică: „O uşoară diminuare sau o diminuare mai mult sau mai puţin severă o putem întâlni în cadrul unor situaţii stresante, stres emoţional, fizic, un somn insuficient, la obezi, alcoolici, fumători”.

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie: „Imunitatea este afectată din ce în ce mai mult şi de la vârste din ce în ce mai tinere din cauza mediului în care trăim pentru că este un mediu poluat, din cauza alimentaţiei, mâncăm din ce în ce mai puţin sănătos, alimente procesate, aditiviate sau chiar dacă sunt sănătoase noi le prăjim şi facem din ele alimente nesănătoase”.

Şi in cazul persoanelor care se îmbolnăvesc des poate fi vorba despre o scădere a imunităţii. Şi mai gravă este însă imunitatea în exces. Adică anticorpii, în loc să apere organismul de infecţii, luptă împotriva lui.

Suplimentele alimentare, fie ele naturale sau nu, pot fi utile, în special în cazul persoanelor cu boli cronice care au imunitatea scăzută. Pentru celelalte, este indicat stilul de viaţă echilibrat.

În timp ce în alte ţări curele de imunostimulare sunt recomandate doar dacă cei mici au anumite probleme de sănătate, la noi cei mai mulţi dintre părinţi cumpără singuri astfel de produse. Nu ştiu că uneori pot face mai mult rău decât bine.