De ce este chirurgia hepatică o chirurgie de performanță?

Data actualizării: Data publicării:
Centrul Integrat de Excelenta in Boli Hepatice SANADOR Articol susținut de SANADOR

Chirurgia hepatică este o chirurgie avansată, care a luat amploare relativ recent prin dezvoltarea și perfecționarea tehnicilor chirurgicale și de anestezie și prin îmbunătățirea aparaturii specifice utilizate.

Ficatul, cea mai mare glandă anexă a tubului digestiv, este un organ de importanță vitală, care îndeplinește funcții fiziologice esențiale. Atunci când este necesară o intervenție chirurgicală la nivel hepatic, se folosesc o serie de tehnici pentru a conserva funcționalitatea, vascularizația și integritatea țesutului hepatic.

Chirurgia hepatică este în fapt o supraspecializare din domeniul mai larg al chirurgiei generale, dezvoltată prin prisma complexității deosebite a intervențiilor adresate ficatului. Această chirurgie încorporează o gamă largă de indicații pentru tratamentul chirurgical al afecțiunilor hepatice, variind de la biopsii și rezecții hepatice, până la transplant.

Chirurgia ficatului este un tip dificil de chirurgie, care trebuie practicată de către un chirurg experimentat și cu o pregătire specială. Rezecțiile hepatice sunt intervenții de mare tehnicitate, din cauza complexității anatomice a ficatului, dar și a modificărilor care se produc în cursul afecțiunilor acestuia.

Patologia hepatică pentru care există indicații chirurgicale se împarte în două mari categorii: afecțiuni benigne și afecțiuni maligne. Leziunile hepatice benigne rezecate cel mai frecvent includ adenoamele, hiperplaziile nodulare focale, hemangioamele, unele traumatisme hepatice, chisturile hepatice. De asemenea, unele boli infecțioase, precum echinococoza care provoacă chistul hidatic hepatic, pot avea indicație de intervenție chirurgicală.

Rezecția hepatică sau hepatectomia este intervenția chirurgicală prin care se excizează o parte din ficat, iar cel mai frecvent este indicată pentru tratamentul tumorile hepatice maligne. Acestea pot fi tumori primare (carcinom hepatocelular în vasta majoritate a cazurilor) sau determinări secundare ale unor cancere din alte părți ale corpului (metastaze hepatice). Pentru tumorile hepatice primare, excizia reprezintă singura variantă de tratament cu potențial curativ.

Rezecțiile hepatice se pot realiza atât clasic, deschis, cât și minim invaziv – laparoscopic sau robotic. În chirurgia hepatică, abordul minim invaziv este indicat în cazuri atent selecționate, indicația operatorie fiind atent analizată în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), din care fac parte medici din diferite specialități implicați în tratamentul cancerului.

În cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR patologia chirurgicală a ficatului este abordată multidisciplinar, pacienții beneficiind de tratament multimodal modern și eficace, iar echipele de medici supraspecializați în chirurgie hepatică realizează cu succes intervenții chirurgicale complexe, cu sprijinul unui departament de anestezie și terapie intensivă deosebit de performant.

La Spitalul Clinic SANADOR, în februarie 2020, echipa chirurgicală a Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice, condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, a efectuat primul transplant hepatic cu hemificat de la donator viu, într-o unitate sanitară privată. Au urmat două noi intervenții de transplant hepatic la SANADOR, una dintre ele marcând chiar o premieră națională, prin recoltarea asistată laparoscopic a hemificatului de la donator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...