Sari la conținut

Efectul DNA: Comisie fără medici, pacienţi fără dosare de handicap

De două săptămâni, nimeni nu mai lucrează la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap. Medicii au fost arestaţi pentru mită, iar alţii nu vin în loc.

Cred că majoritatea evită tocmai pentru ca să nu aibă direct implicare în aceste dosare”, spune Nicu Filote, secretar la Consiliul Judeţean din Brăila.

Oamenii riscă să piardă singurul venit din care trăiesc, pensia de handicap, şi medicamentele compensate sau gratuite.

Mai mult, şi însoţitorii lor pot rămâne fără contracte. În această situație se află și Marius, un brăilean în vârstă de 40 de ani care aștepta la rând, la evaluarea anuală.

„(Aştept, n.r.) să mi se prelungească certificatul de încadrare pe încă un an sau pe alt termen”, spune el.

Autorităţile speră ca în cel mult două săptămâni să rezolve această problemă şi spun că sunt în negocieri cu doi medici de familie care ar fi de acord să lucreze în comisie.

Haosul domneşte şi la Casa de Pensii Bihor, unde zilnic 150 de oameni aşteaptă ore în şir pe holuri pentru a ajunge în faţa singurului medic al comisiei de expertiză.

E o organizare îngrozitoare! O singură doamnă doctor care consultă peste 150 de pacienţi pe zi”, spune una dintre persoanele care îşi aşteaptă rândul.

„Stau aici de dimineaţă, de şase ore. Niciun răspuns nu primesc. Tot de la un ghişeu la altul”, spune altcineva.

Între timp, la tribunal, şeful Serviciului de expertiză medicală şi alţi patru medici au contestat măsura sechestrului extins. Ei spun că sechestrul pe bunuri şi bani le afectează familiile.

Ancheta continuă. Potrivit procurorilor, mai bine de jumătate dintre cele peste 1.500 de persoane audiate au recunoscut că au dat bani medicilor şi asistentelor de la serviciul de expertiză medicală.