Fără concluzii clare. Autorităţile nu ştiu cum s-au intoxicat zeci de copii din Galaţi

Data publicării:
GettyImages-Vaci
FOTO:Gulliver/ Getty Images

În ultima săptămână, 50 de copii din Galaţi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Se presupune că de vină ar fi laptele primit la şcoală, motiv pentru care distribuţia acestuia a fost oprită.

Dintr-un astfel de depozit a plecat laptele către cei aproximativ 60.000 de elevi din județul Galați. De la momentul incidentului de la școala din Pechea și până astăzi, reprezentanții firmei care distribuie laptele în cadrul acestui program național nu au putut fi contactați.

Au vorbit, în schimb, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, care dau asigurări că vina în cazul îmbolnăvirilor nu aparţine personalului din unităţile de învăţământ.

Diamanta Bulai, inspector general adjunct IȘJ Galați: „Oricum, toate persoanele care sunt implicate în manipularea acestor produse au cursuri de igienă și au analizele la zi. (Inclusiv femeile de serviciu?). Inclusiv femeile de serviciu, dacă ele sunt implicate în procesul de distribuție”.

Ion Diaconeasa, director adjunct la Școala nr. 28, Galați: „Aici se descarcă marfa de către șofer, și este depozitată pe trei mese care se află pe holul de la intrarea elevilor. După aceea, femeile de serviciu vin și cară lăzile cu lapte și cu corn la etajul unu, unde este sala destinată pentru depozitare”.

Specialiştii de la Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor nu exclud nicio variantă. Spun că laptele ar fi putut fi contaminat în orice moment - de când a fost recoltat şi până când a fost oferit copiilor.

Daniela Bordea, prof. dr. La Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor: „Dacă ar putea să apară probleme, ar putea să apară fie dintr-o utilizare incorectă, fie care urmare a unor defecte ce ar putea să apară la instalaţii în timpul prelucrării. Toata lumea ştie că produsele alimentare vin cu o anumită încărcătură microbiană, pot ajunge cu anumite încărcături chimice şi fizice care, dacă nu sunt sesizate, pot pune în pericol viaţa consumatorilor”.

Doi dintre copiii ajunşi la spital, după ce au băut laptele primit la şcoală, rămân în continuare internaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri