LACUNĂ. Pacienții nu pot fi obligați să achite coplata la externare

Data publicării:
spital asigurar sanatate CAS 5295480-Mediafax Foto-Remus Badea

Ion Zavera a fost internat în Spitalul Colentina din Capitală. La externare, omul a scos bani din buzunar şi a mers să achite coplata.

„Mă externez astăzi şi aş vrea să vă dau zece lei coplata”, a spus pacientul. „Da, domnul Zavera, trebuie să verific dacă pensia dumneavoastră depăşeşte suma de 740 de lei”, a fost răspunsul responsabilului de la spital.

De la 1 aprilie, la Spitalul Colentina au fost în jur de 1.700 de externări, dar numai 20 la sută dintre pacienţi au fost taxaţi. Aşa că în conturile spitalului au intrat 3.400 de lei. Asta, în condiţiile în care, de exemplu, doar o pensă chirurgicală poate costa şi 10.000 de lei.

„Nimeni nu a refuzat. Au înţeles situaţia şi nu a fost nicio problemă”, explică Mihaela Nedelcu, una dintre asistentele medicale.

Şi, chiar dacă ar refuza, medicii nu au cum să îi oblige să plătească.

„În cazul în care un pacient nu plăteşte această sumă, ce se întâmplă? Pacienţii sunt incluşi pe lista debitorilor, urmând a fi notificaţi în acest sens, în vederea recuperării sumelor. Vor fi invitaţi la conciliere pe cale amiabilă, conform Codului de Procedură Civilă, ulterior, dacă pe cale amiabilă nu se rezolvă litigiul, vom fi nevoiţi să îi acţionăm în instanţă”, explică Elena Ionescu, purtătorul de cuvânt Spitalul Judeţean Târgovişte.

În alte spitale, unii medici se arată dispuşi să scoată bani din buzunar pentru pacienţi.

„Nu cred că este o sumă atât de mare încât să nu putem plăti noi, medicii, pentru cei care ar refuza. Dar nu s-a întâmplat, dar au fost pacienţi care au spus că plătesc şi pentru alţii”, explică prof. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie.

Ce se întâmplă în provincie

La Constanţa, taxa poate fi plătită prin ordin bancar.

„Nu e igienic, să zicem, să circuli cu banii pe secţie, că există această obligaţie legală. Atunci am optat şi mi se pare normal ca fiecare, când se externează, când poate merge şi plăteşte prin ordin de plată suma care este pe biletul de externare din spital”, explică Dan Căpăţână, managerul Spitalul Judeţean Constanţa.

Dar sunt şi spitale în care pacienţii nu trebuie să plătească un leu. De exemplu, Spitalul Judeţean Ilfov.

S-a stabilit că introducerea coplăţii va fi în momentul încheierii constractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Sperăm că e până la sfârşitul lunii”, afirmă Eduard Armeanu, directorul Spitalului Judeţean Ilfov.

Introducerea coplăţii a fost una dintre măsurile din sănătate luate în acord cu Fondul Monetar Internaţional. Fiecare spital a putut stabili valoarea taxei, între cinci şi zece lei, iar aceasta se achită o singură dată, la externare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri