Sari la conținut

Patriciu Achimaș Cadariu explică motivele demisiei de la Ministerul Sănătății

Am avut o discuție cu premierul Dacian Cioloș, după ce anunțase că va fi întrunită o comisie pentru soluționarea problemei dezinfectanților. Au existat diferențe de abordare, motiv pentru care am decis să-mi înaintez demisia”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu.

El a arătat că principala preocupare este siguranța pacienților, în condițiile respectării legii.

De aceea am ales să facem analizele care puteau fi făcute cel mai rapid, de către personal autorizat, în laboratoare autorizate, pentru a putea lua măsurile administrative potrivite, tocmai pentru a corecta lucrurile acolo unde urmau să apară probleme”, a explicat ministrul demisionar.

El a mai spus că analizele trebuiau făcute în laboraoare autorizate, altfel autoritățile puteau fi date în judecată.

De asemenea, Ministrul demisionar a precizat că nu a publicat lista cu spitalele unde s-au găsit probleme cu dezinfectanții deoarece era o anchetă penală în desfășurare. 

„S-a afirmat că aș fi mințit vizavi de cele 5 procente și după știți și așa cum am explicat extrem de clar, ele se refereau la cele 5 procente din totalul testelor de sanitatație efectuate. Faptul că nu am publicat lista era în contextul anchetei penale, iar publicarea ei s-a făcut după discuția cu procurorii și după ce am înaintat o cerere oficială Parchetului tocmai pentru a putea să vă dăm această listă de spitale. Lista trebuie interpretata, deoarece una este când apare un test pozitiv sau mai multe și atunci sigur că trebuie să ne îndreptăm cercetarea către a clarifica cauzele”, a spus Patriciu Achimaș Cadariu. 

Patriciu Achimaș Cadariu a atras atenția că oamenii nu trebuie să se teamă să meargă la spital.

„Pacienții nu cred că trebuie să fie trași într-un joc în care să li se inducă panica pentru că e singurul sistem pe care îl avem. Cunosc pacienții din toată structura societății noastre: majoritatea nu își permit să plece din țară. Când se impune o intervenție de urgență pacienții nu trebuie să stea acasa cu teamă și neîncredere că s-ar putea întâmpla ceva rău și să sufere complicații care pot duce la deces”, a spus ministrul demisionar. 

De asemenea, Patriciu Achimaș Cadariu a spus că dezinfectanții sunt doar o parte din problemele cu care se confruntă sistemul sanitar. 

„Dezinfectanții reprezintă o parte din probleme sistemului sanitar și o parte a problemelor infecțiilor nosocomiale care din decembrie au fost o prioritate a mandatului meu. După cum arată și comunicatul SRI problema a fost constant pusă în evidență. De aici și planul de combatere al infecțiilor pe care l-am lansat recent și care are scopul de a reda încrederea pacienților. Un astfel de plan nu se face prin măsuri pompieristice, nu se face prin explozii de petarde, se construiește în timp”, a spus fostul ministru al Sănătății. 

Patriciu Achimaș Cadariu a făcut și un rezumat alo măsurilor luate pentru sistemul de sănătate în timpul mandatului său. 

„Faptul că în șase luni s-au transpus în planuri de actiune strategia de sănătate, câteva e drept, dar raportat la un an de mandat, consider ca e o  atitudine responsabila de a nu promite lucruri care nu sunt fezabile. Voi enumera:  „Mama și copilul”- pentru prima dată se va acoperi necesarul de incubatoare și ventilatoare la nivel național, primul plan național de control comprehensiv al cancerului, condiționalitatea ex sante reprezentată de maparea nevoilor de sănătate din care s-au parcurs pași importanți”, a precizat ministrul demisionar. 

Patriciu Achimaș Cadariu este cel de-al patrulea ministru din Guvernul Cioloș care își încetează mandatul, după ministrul Muncii, ministrul Fondurilor Europene și ministrul Culturii. 

Ministrul Sănătății a demisionat pe fondul scandalului privind dezinfectanții diluați din spitale. 

Citiți și: 
Cine asigură interimatul la Ministerul Sănătății, după demisia lui Patriciu Achimaș Cadariu
C.T. Popescu. Patriciu Achimaș Cadariu a constatat că „nu poate să mușamalizeze acest scandal, nu poate să-l minimalizeze”
Scandalul dezinfectanților. Reacția SRI