Românii refuză vaccinul antigripal, deși costă de trei ori mai puțin decât tratamentul

Data publicării:
vaccin mediafax-5

Tendinţa de creştere a infecţiilor respiratorii, în această perioadă, presupune de la simple viroze, la complicaţiile pe care le dau virsurile de sezon - adică penumonii pentru care pacienţii au nevoie de internare. În ultima săptămână, numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 30 la sută faţă de aceeaşi săptămână a anului trecut.

„Au fost mai multe infecţii respiratorii acute, foarte posibil si din cauza variaţiilor de temperatură, fig, clad, frig cald”, a explicat dr. Adriana Pistol, şeful Centrului pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile.

În mod normal, în această perioadă, ar trebui să înceapă vaccinarea antigripală dar Ministerul Sănătăţii nu a cumpărat încă cele un milion de doze de ser antigripal. Medicii atrag atenţia că este mai ieftin să previi decât să tratezi. Tratamentul pentru o gripă care a dus la complicaţii poate costa chiar şi 10.000 de euro.

„Numai 1.500 - 2.000 de euro pe zi ventilaţia mecanică, plus medicaţie, deci ajungem undeva la 8, 10 mii de euro toată spitalizarea”, a afirmat conf. dr. Monica Luminos, medic la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

Un vaccin costă în medie, 5 euro, de trei ori mai puţin decât ar plăti un bolnav de gripă fără complicaţii într-o săptămână, pentru medicamentele necesare. Totuşi, tot mai multă lume refuză vaccinarea.

„Acesta este din păcate o problemă mai complexă pentru că apare ca urmare a unei informări incorecte, discutabile care apare datorita faptului că acum toata lumea are acces la internet, toata lumea are acces la surse de informare neautorizate”, a spus dr. Valeria Herdea, medic de familie.

Anul trecut, rata de imunizare antigripală în România a fost de doar 4 la sută.

În sezonul gripal 2012 - 2013, gripa a provocat în România, 28 de decese. În lume, 500 de mii de oameni mor în fiecare an, din cauza acestei boli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri