Semaforul alimentelor. Culorile care vor arăta cât de periculoase sunt alimentele și băuturile de la raft

Data publicării:
supermarket alimente

De exemplu, eticheta roşie, adică risc ridicat, se va regăsi pe produse care au mai mult de 17,5 grame de grăsimi, peste 23 grame de zahăr şi cel puţin 1,5 grame de sare de bucătărie la 100 de grame sau miligrame de produs. Cea galbenă va semnaliza alimentele sau băuturile care au între 5 şi 23 de grame de zahăr, mai puţin de 1,5 grame de sare şi sub 5 grame de grăsimi saturate. Alimentele cu un conţinut redus de sare, zahăr sau grăsimi vor primi etichetă verde.

Horia Cristian, deputat PNL, iniţiatorul proiectului: „Au rolul de a ajuta consumatorul să înţeleagă ceea ce consumă şi care este riscul pentru sănătatea lui.”

O idee bună, spun românii, mai ales că etichetele alimentelor nu sunt întotdeauna clare.

E foarte dificil de înţeles ce anume conţine un produs. De multe ori se folosesc denumiri foarte scurte sau care ascund în spate altceva

Cristina Sbîrn, reporter Digi24: „Sticla de suc şi iaurtul de fructe ar putea primi etichetă galbenă. Cu alte cuvinte ar fi alimente cu risc moderat de producere de boli cardiovasculare.”

Horia Cristian, deputat PNL, iniţiatorul proiectului: „Chipsurile cu etichetă roşie pentru sare. Patiseria este cu etichetă roşie pentru acizi trans graşi. ”

Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic cardiolog: „Sarea în exces, dincolo de 1 gram şi jumătate, hai să zicem 2 pe 24 de ore, nu face altceva decât să provoace o grămadă de necazuri, între care creşterea tensiunii arteriale, deci este unul dintre factorii care determină hipertensiunea arterială, boală care la rândul ei duce spre accidente vasculare-cerebrale, spre infarct miocard şi insuficienţă cardiacă.”

Studiile arată că românii consumă între 5 şi 12 grame de sare pe zi, mult peste limita recomandată.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză în România, spun medicii. 60% din decese sunt puse pe seama unor astfel de boli. Media în Uniunea Europeană este de 46%.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri