Peste 60 de muzee au fost sau sunt în curs de retrocedare. Obiecte de patrimoniu ar putea fi distruse

Data publicării:
03042013 muzee retro

Exponatele ar putea ajunge în depozite şi nimeni nu le-ar mai vedea, susţin şefii instituţiilor. Mai mult, stocarea lor în condiţii improprii le-ar putea distruge. În această situaţie sunt două muzee din Capitală: Muzeul Literaturii Române şi Muzeul Constantin Nottara. Acestea s-au aflat până nu demult în administrarea Ministerului Culturii. 

Reprezentanţii primăriei Capitalei au refuzat să comenteze subiectul până la finalizarea procesului prin care fostul proprietar a revendicat clădirea Muzeului Constantin Nottara.

Imobilul adăposteşte obiecte de artă ce amintesc de viaţa celebrului actor. Constantin Nottara a jucat aproape o mie de roluri şi nu a lipsit nicio zi de la spectacolele de la Teatrul Naţional.

Şi Muzeul de Etnografie din Braşov riscă să îşi închidă porţile. O sentinţă definitivă le-a dat clădirea înapoi foştilor proprietari în decembrie 2012. Acum, instituţia ar trebui să plătească 1.000 de euro chirie, bani care nu sunt alocaţi în buget.

Ministerul Culturii nu dispune și nu a dispus de fonduri suficiente destinate achiziționării unor monumente istorice. În situațiile premise de lege, au fost încheiate contracte de închiriere cu noii proprietari pe perioada de menținere a afectațiunii. În limitele fondurilor alocate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, se pot achiziționa imobile pentru noile sedii ale instituțiilor publice.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri