Sari la conținut

Esplanadă exotică, în proiect la Parlament

O pasarelă, lift, o cădere de apă, ochiuri de apă, canale, o zonă verde generoasă și șase grădini. Așa ar putea arăta această esplanadă În mai puțin de un an.

Grădinile vor avea teme și specii diferite de copaci: va fi o zonă alpină, una colinară, o zonă cu vegetație de stepă și una cu vegetație specifică Deltei. Vizitatorii se vor putea plimba liniștiți pe alei și vor putea sta pe gazon. Va fi și un tunel în interiorul căruia va fi amenajat un muzeu. Câștigătorul concursului de proiecte crede că atracția maximă va fi zona cu izvoare și cascade.

„În partea superioară, în zona montană și alpină, sunt propuse câteva izvoare, câteva locuri din care țâșnește apa și cu rigole care converg către zona inferioară a parcului”, explică Vladimir Boc.

O echipă de specialiști va decide dacă gardul din jurul Parlamentului va putea fi dărâmat în totalitate sau dacă vor fi date jos doar porțiuni din el. Parlamentarii cred că zidul ar trebui să dispară.

„Este un spațiu destul de mare și cred că este păcat să stea închis, atâta timp cât lumea ar putea să beneficieze de el”, crede Darius Vâlcov, senator PNL.

Președintele Camerei Deputaților promite că în maximum nouă luni va obține de la Guvern banii necesari pentru reamenajare.

„Să poată s-o viziteze și să se plimbe în acest spațiu verde de dimineața de luni, de la ora 00.00, până duminică la ora 24”, explică Valeriu Zgonea.

Proiectul există, este și voință, bani ar mai trebui. Costurile nu se cunosc deocamdată, așa că acum decizia este la Guvern.

Pe aceeași temă