Sari la conținut

Istoria, prin ochii copiilor. Interviu cu doi frați de peste Prut: „Rușii ne-au spus basarabeni. Au implantat ideea asta și ne-au făcut mai îndepărtați”

Ciprian și Bianca au fost zilele trecute la București pentru că au vrut să vadă cum arată Digi24 și echipa emisiunii „Jurnal pentru copii” și mai ales au vrut să o cunoască pe Miruna și să afle câte ceva din secretele meseriei de reporter de televiziune.

- Tu cum ai făcut să-ți depășești emoțiile? au întrebat-o ei pe Miruna. „Nu mi le-am depășit. Eu mereu am avut emoții, dar pur și simplu nu m-am gândit la ele, știam că sunt acolo, dar m-am concentrat mai mult pe interviul pe care-l am, pe întrebările pe care trebuie să le pun”, a dezvăluit unul dintre cei mai „vechi” reporteri de la Digi24.

Cât despre începuturi...„N-am știut că vor fi atâtea lumini, atâtea camere, atâția oameni - stresați uneori”, spune Miruna. Acum, televiziunea a devenit pentru Miruna un hobby, un mod de a-și petrece timpul liber. Mărturisește însă că cel mai mult îi place să facă interviuri cu copii, dar și cu artiști, pentru că aceștia uneori îi și cântă.

Copiii din Republica Moldova au vrut să știe și care ar fi recomandările Mirunei pentru locuri de vizitat în România. Top 3 în preferințele reporterului Digi24, care, de altfel, a călătorit foarte mult: Arieșeni, Maramureș, Delta Dunării.

Ca orice reporter, Miruna a avut propriile curiozități legate de musafirii săi.

- Ce învățați voi la școală despre România?

- La școala noastră, România este destul de lăudată, spune Ciprian cu mândrie. Ne învață că nu din vina României Moldova e despărțită de România. Ne învață lucruri bune despre România, chiar dacă sunt alte școli probabil „mai rusești”.

- Mai mult negativ se învață despre România la aceste școli, întărește Bianca.

- Ați vrea să locuiți în România, adică v-ar plăcea să vă mutați? I-a întrebat Bianca.

-Da, ne-ar plăcea, spune zâmbind Bianca.

- Îmi place foarte mult România, mărturisește Ciprian explicând apoi, cu inocența vârstei, cum vede el lucrurile: e așa frumoasă, îngrijită, parcă simți că românii vor să fie frumos, adică nu ca în Moldova, în Moldova sunt mulți oameni care consideră că numai statul trebuie să facă ceva, dar ei să stea pur și simplu, să arunce liber gunoaie pe jos. Dar în București, deja au obraz oamenii.

- De ce vă considerați români, și nu moldoveni?

- În primul rând, pentru că noi facem parte din pământul românesc de când a apărut Pământul, putem zice. Din păcate, nu toţi oamenii din Moldova se consideră români, ține să spună Ciprian.

- Eu mă consider român, și nu moldovean, pentru că acum mult timp, erau toate trei țările române împreună și se ajutau și doar din cauza Rusiei suntem acum Moldova și România un fel de două state aparte, adaugă Bianca.

- În 40, îmi pare, Moldova făcea parte din România. Am văzut o galerie foto, era foarte frumos, dar după ce au venit, când ne-au despărțit, deja au demolat lucruri frumoase. În momentul în care am fost luaţi de ruşi, ei ne-au numit basarabeni. Au implantat ideea, în oamenii din Moldova, că noi suntem basarabeni și câte un pic a ajuns ideea asta și în România și deja asta ne-a făcut să fim mai îndepărtați, este explicația lui Ciprian.

Urmăriți reportajul în materialul video de mai sus.