Satul nostru, paradisul lor. Voluntari străini muncesc în satele din România

Data publicării:
voluntari

Lia a lăsat în urmă paradisul din Noua Zeelandă şi munceşte acum alături de prietenul ei, Eric, în gospodăria unui ţăran din Stanciova, în Timiş. A venit în căutarea unui alt stil de viaţă şi spune că şi-a găsit liniştea. Eric vine din Germania, iar cei doi au ajuns la noi în ţară în urmă cu două săptămâni şi nu plătesc niciun leu pentru cazare sau masă. S-au înţeles cu proprietarul să îl ajute la treburile gospodăreşti în schimbul banilor.

„Am decis că am nevoie de o pauză de un an sau doi pentru a mă hotărî ce vreau să fac. Mi-am dat seama că nu doresc să lucrez într-un birou pentru restul vieţii, iar aceasta este calea perfectă de a vedea alte moduri de a trăi", explică Lia.

Şi a descoperit, aici, cum să se bucure de fiecare clipă.

„Odată aveam de adunat răchită, pentru a face terasele, şi am fost cu căruţa trasă de cal, ceea ce a fost o modalitate de transport total diferită pentru mine. Am fost dincolo de dealuri, când soarele apunea şi totul era foarte frumos. Când ne-am întors, stelele erau pe cer, iar noi stăteam pe spate în căruţă şi doar le priveam", povestește ea.

„De unde vin eu, pe drumuri sunt doar maşini Mercedes sau BMW, nu avem căruţe sau cai, aşa că prima impresie a fost: OK, aici e destul de diferit!", spune Eric.

Cei doi vor rămâne în Stanciova până la sfârşitul săptămânii, apoi vor pleca spre alte locuri necunoscute. Şi-au propus ca peste doi ani să ajungă în Thailanda. Iar ei nu sunt singurii străini care au schimbat agitatia marilor oraşe cu liniştea din satele româneşti. Peter este din Olanda şi are 19 ani. După ce a studiat web design, tânărul s-a hotărât să-şi facă acum propria fermă.

Teodora, gazda voluntarilor străini, este şi ea unul dintre cei care au abandonat oraşul şi au început o nouă viaţă acolo unde nu există cronometru, indicatori sau planuri. „În ceea ce priveşte munca am o regulă foarte strictă. Facem un lucru atâta timp cât ne face plăcere să-l facem", spune ea.

Voluntarii îşi aleg întâmplător ţările pe care le vizitează, iar gazdele le găsesc pe un site creat special pentru astfel de excursii. Rămân într-un loc între câteva zile şi o lună, în funcţie de cât de mult le place destinaţia respectivă. De obicei merg cu autocarul sau fac autostopul, pentru a cheltui cât mai puţini bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri