Sari la conținut

Cum să călătoreşti mai mult şi să câştigi bani din asta

Călătoreşti mai mult, mai ieftin şi, în plus, poţi câştiga şi bani din asta. Totul e posibil acum datorită cluburilor de turism, care încep să aibă, tot mai mult succes şi în România. Membrii plătesc o taxă, dar au acces la cele mai avantajoase oferte de pe piaţă. În plus, cine îşi convinge cunoscuţii să se înscrie, primeşte puncte ce pot fi transformate în bani sau pot fi folosite pentru achitarea vacanţelor.

Teodora şi Martin Stanciu sunt pasionaţi de călătorii, aşa că atunci când li s-a propus să intre într-un club de turism, n-au stat pe gânduri.

"D-asta şi funcţionăm foarte bine pentru că mergem în călătorii şi mai şi câştigăm," spune Teodora Stanciu, membră a clubului.

Pentru a intra în club, plăteşti o taxă de 200 de dolari, apoi câte 50 de dolari în fiecare lună. Beneficiezi însă de oferte de vacanţă mai ieftine decât dacă ai apela la o agenţie de turism sau ţi-ai organiza singur călătoria.

"Ei sunt en-gross-işti de turism şi vor să dea mai departe scurtcircuitând intermediarii către clientul final un produs care să fie cu 20 la sută mai ieftin," precizează Martin Stanciu, membru al clubului.

Iar preţurile mai mici nu sunt singurul avantaj.

Mergi la restaurante, ai tot felul de activităţi interesante, frumoase, plăcute de petrecere a timpului liber," adaugă Ilinca Brânzei, membru al clubului.

Practic, membrii clubului de turism devin parte a unei comunităţi, ce include şi mai multe restaurante. Toţi banii cheltuiţi se transformă în puncte, care pot fi folosite apoi pentru a achita parţial sau integral costul unei vacanţe.

"Ai o aplicaţie în telefon, scanezi nota de plată, scanezi codul QR al comerciantului şi pac, ţi-au intrat banii în cont," explică Cezar Andrei, proprietar restaurant.

Clubul de turism poate fi şi o sursă importantă de venit. Unii membri au ajuns să câştige şi câteva mii de euro pe lună, mai ales pentru că au convins şi alţi oameni să se înscrie. Punctele primite drept recompensă se transformă în bani lichizi.

Preşedintele patronatului din turism recunoaşte că e vorba despre o afacere de succes, dar ridică o problemă.

"Practic banii sunt viraţi în contul persoanei respective iar din câte ştiu eu, din informaţiile pe care le am, nu se plăteşte niciun impozit pe venit în România," spune Alin Burcea, preşedinte ANAT.

"Este important să vorbească fiecare pentru el şi în numele lui şi să vorbească în cunoştinţă de cauză după ce anumite lucruri să spunem că le-a verificat şi a văzut care este partea de adevăr," adaugă Ilinca Brânzei, membru al clubului.