Ministrul turismului vrea pârtii ca în Austria în Făgăraș

Data publicării:
partii de schi

O idee din anul 1974 revine, încă o dată, în atenţie. Ca şi predecesorii săi, Bogdan Trif, ministrul turismului, spune că vrea să amenajeze un domeniu schiabil în masivul Făgăraş, cu 150 de kilometri de pârtii. E convins că asta i-ar face pe români să nu mai plece la schi în alte ţări.

Poiana Braşov este cea mai aglomerată staţiune montană din România. Cele 12 pârtii de aici însumează 25 de kilometri. Cam a şasea parte din ce ar vrea să amenajeze viitorul ministru în munţii Făgăraş.

Mădălina Zamfir, jurnalist Digi24 Brașov: „Acesta este drumul către Poiana Brașov, o șosea cu o bandă pe sens, de 12 kilometri, între Brașov și domeniul schiabil de aici. Aproape în fiecare weekend, dar și de Crăciun sau Revelion, șoseaua devine o corvoadă pentru turiștii care stau și câte 45 de minute în trafic. Drumul, în mod normal, se parcurge în 20 de minute”.

Nu doar drumul e o problemă. Odată ajuns cu maşina în staţiune, mai trebuie să ai şi unde să o parchezi:

- Voiam să văd cum încăpeţi aici, findcă e o parcare făcută pentru perioada de iarnă, pentru maşini şi e făcut la 2.10 metri!

- Nu încăpem, asta mă uitam!

- Nu încăpeţi!

„Dacă vorbim de microbuze cu suport de portbagaj sau maşini de teren foarte înalte acelea într-adevăr nu pot intra acolo”, spune Sorin Toarcea, purtător de cuvânt la Primăria Brașov.

În astfel de situaţii nu este de mirare că, de multe ori, se întâmplă ca turiştii să parcheze pe unde apucă.

„Serviciile nu sunt chiar cele mai bune. În general, două stele din cinci”, se plânge un turist.

„M-am enervat, pentru că preţurile sunt destul de mari, nejustificate pentru calitatea serviciilor destul de slabe”, spune un altul.

Până acum am arătat că nu ştim să facem turism de iarnă, dar ministrul e hotărât să dubleze, în următorii ani, aria domeniului schiabil din România.

„Cel mai important e, din punctul meu de vedere, dezvoltarea domeniului schiabil în Munții Făgăraș. Vorbim de peste 150 km de pârtie în care zăpada rezistă peste 200 de zile pe an. Majoritatea împătimiților de sporturi de iarnă pleacă afară în stațiuni din Austria, Elvetia, stațiuni consacrate. Trebuie să le facem concurență, astfel încât nu numai să le creăm posibilitatea românilor să petreacă concediile în România, dar și să aducem străini, astfel încât să cheltuiască ei bani în România, nu noi să mergem la ei”, a declarat luni, după audierile din Parlament, Bogdan Trif, ministrul propus la Ministerul Turismului.

Până atunci, peste 180.000 de români îşi petrec vacanţele de iarnă în Austria. Au şi de ce: acolo, condiţiile de schi şi cazare sunt excelente în toate cele 434 de staţiuni, care au, împreună, aproape 7200 de kilometri de pârtie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri