Sari la conținut

Comandamentul NATO din Napoli s-a mutat la centrul de instruire din Cincu

Este pentru prima dată cand un comandament NATO este disclocat în ţara noastră. Dacă până acum, am fost obişnuiţi cu demonstraţii de tehnică de luptă ale militarilor veniţi să se antreneze la Cincu, de data aceasta exerciţiul vizează mai degrabă partea de coordonare şi comunicaţii în cadrul unei eventuale intervenţii a trupelor NATO.

"Este un terminal satelitar capabil să asigure comunicaţiile oriunde în lume. Îi asigură comandantului posibilitatea de a comunca oriunde în lume de oriunde în lume", spune sergentul Corvin.

Trident Joust 15 este un exericiţiu în cadrul căruia este verificată eficienţa legăturilor dintre comandamente şi capacitatea de comunicare în caz de forţă majoră.

"Scopul principal al exerciţiului este să demonstrăm şi să exersăm abilităţile la nivel operaţional. aşa că eu întotdeauna sunt reticent în a declara înainte de vreme succesul operaţiunii pentru că încă acest exerciţiu este în plină desfăşurare", a spus  lt. Michael Day - comandant adjunct.

În cadrul comandamentului lucrează şi 10 militari români.

"Eu şi căpitanul Comandor Cucu asigurăm relaţia dintre partea administrativă şi partea de operaţii. Este o onoare să reprezentăm Armata României şi România în NATO", a precizat  gen. Florinel Damian - seniorul Armatei României în comandamentul Întrunit de la Napoli

Întrebaţi dacă exerciţiile desfăşurate la Cincu au legătură cu o eventuală ameninţare din partea Rusiei, oficialii NATO au răspuns evaziv.

"Până acum exerciţiile s-au concentrat pe partea de Nord a Europei şi avem situaţia din Ucraina. România se află la graniţa cu o zonă de conflict şi dat fiind că ţara a fost până acum un partener atât de apropiat şi a lucrat îndeaproape cu comandamentele, am vrut să dovedim că nu ne preocupă doar Nordul şi Estul ci şi Sudul. Este foarte important să consolidăm aici capacitatea de a ne extinde şi în această regiune", a spus amiral Mark Ferguson - şef comandament al NATO 

Exerciţiul Trident Joust 15 se va Încheia În 28 iunie.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alex Apetroae

Pe aceeași temă