Ajutor pentru bolnavii de cancer

Data publicării:
vlcsnap-2013-11-04-18h21m05s58

Carol Varga se luptă de trei ani cu cancerul şi a trecut deja prin sute de şedinţe de chimioterapie. Tratamentul cu citostatice i-a distrus aproape complet venele  periferice, astfel că singura soluţie rămasă a fost să-şi monteze dispozitivul prin care medicamentele îi vor putea fi administrate direct în sistemul venos central.

Pacientul a fost operat de singurul medic din Cluj care, în 2011, s-a specializat în montarea de camere implantabile, la o clinică de oncologie din Franţa. În ultimii doi ani însă, doar 90 dintre cei aproape 17.000 de bolnavi de cancer din județ au venit la Spitalul Municipal Clujana pentru o astfel de intervenţie chirurgicală

"Această intervenţie chirurgicală durează 20-25 de minute, hai să zicem o jumătate de oră, după care bolnavul este trimis la radiografie, i se face o radiologie de control după care, dacă totul este în regulă, poate părăsi spitalul fără nicio problemă", explică medicul Bogdan Micu de la Spitalul Clujana.

Dispozitivele costă însă până la 700 de lei, astfel că nu toţi bolnavii de cancer îşi permit să le achiziţioneze.

În multe ţări europene, costul acestor camere este rambursat de stat. "Se consideră şi personal sunt foarte convins de asta, că face parte din confortul de tratament al unui pacient, spune medicul oncolog Cristian Moldovan, care lucrează în prezent în Franța, la Centre Henri Becquerel.

În lipsa unui suport din partea statului, oncologii clujeni au declaşat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea a 100 de camere implantabile.

Situația s-ar putea schimba totuși. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj promit că vor propune includerea acestor dispozitive în categoria materialelor sanitare de care beneficiază pacienţii care fac parte din programul de oncologie.

Pe lângă faptul că porturile montate subcutanat reduc efectul toxic al chimioterapicelor asupra organismului și diminuează riscul de infectie și tromboză venoasă, acestea mai au avantajul că pot fi folosite și pentru perfuzii, ambioterapie sau injectarea unor substanțe de contrast.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri