Sari la conținut

100 de dosare pentru fiecare judecător. Numărul speţelor la Curtea de Apel Constanţa a crescut cu 30%

sursa foto: Mediafax

De la intrarea în vigoare a Codurilor Civile şi Penale, numărul de dosare nou intrate pe rolul instanţelor a crescut cu 30 de procente la Curtea de Apel Constanţa. Este un volum uriaş raportat la numărul mic de personal. De aceea, managementul instituţiei încearcă să echilibreze schemele de personal, în special pentru secţiile penale.

Adriana Ispas, preşedintele Curţii de Apel Constanţa: Am solicitat sprijinul CSM și al Ministerului Justiției, pentru că pentru civil s-au repartizat posturi la momentul intrării Codurilor Civile în vigoare, promițându-se că la fel se va proceda și la intrarea în vigoare a Codurilor Penale.

Cea mai grea misiune o au judecătorii de drepturi şi libertăţi din camerele preliminare şi cei din apel care au o responsabilitate imensă pentru cele peste 100 de dosare de fiecare e care le au de rezolvat.

Adriana Ispas, preşedintele Curţii de Apel Constanţa: Numărul dosarelor nou intrate a crescut cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut

Judecătorii spun că pentru a face față numărului mare de dosare care le trac prin mână, trebuie să aibă un volum echilibrat de muncă, astfel încât să se aplece cu toată atenția asupra fiecărei spețe în parte.

Răzvan Anghel, preşedintele Secţiei I Civilă: În ședința precedentă înainte de vacanța de judecată am avut în jur de 60 de dosare și chiar erau niște invitați din străinătate, niște judecători, care erau extrem de mirați de acest număr mare de dosare pe o ședință de judecată. Pentru noi era un număr relativ mediu

Magistraţii care au ieşit la pensie spun că sistemul este din ce în ce mai stufos şi mai greoi.

Paraschiva Irimia, fost judecător: În condițiile actuale nu știu dacă aș mai putea să fac munca de judecător. Este adevărat că acum am alte pasiuni, excursii, plimbări, sporturi extreme. Am fost cu parapanta, am fost la rafting...

Astăzi, magistraţii au celebrat Ziua Justiţiei. O astfel de zi presupune celebrarea ideii de Justiție și omagierea celor ce o slujesc. În cadrul manifestării de la Palatul de Justiţie s-a desfăşurat şi un vernisaj de pictură ale Lilianei Lazăr, judecător la Judecătoria Mangalia.

reporter: Anca Medrea
operator: Liviu Erimia