Centru de perfecţionare unic în ţară

Data publicării:
navigatori

foto: cugetliber

Comandantul turc din imagini nu se află la bordul unei navei, ci în simulatorul Colegiului Nautic Român, aflat în Constanţa. Aici ofiţerii maritimi învaţă să ducă o navă de aprovizionare fix la platforma de foraj aflată În largul mării. Orice eroare poate duce la pagube mari.

Tocmai de aceea, Mesut a venit să înveţe în România. Marinarul turc va fi instruit de profesorii români, şi pentru un curs va plăti 800 de euro.

Mesut Corkut, comandant de navă: "În România centru este aproape de ţara noastră şi am aflat că au personal pregătit şi experimentat în domeniul comuncării pe mare şi vreau să învăţ."

Timp de 4 zile, grupe de câte 6 navigatori primesc instruirea specialiştilor. Anual, colegiul va certifica 250 de navigatori care vor trece prin simulator.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Cu ajutorul acestui simulator, cursanţii pot manevra nava către o instalaţie petrolieră, chiar şi în cele mai neprielnice condiţii."

Andrei Brighidău este comandant, recrutează navigatori, dar îi şi pregăteşte pentru voiaje. El s-a instruit în Londra şi Brazilia, iar acum are ocazia de a-şi împărtăşi din cunoştinţe, chiar la el în oraş.

Andrei Brighidău, instructor DP Offshore: "Noutatea este partea de DP, care este domeniul specific, sau nişa din domeniul oil and gas, care oferă posibiltatea navelor să opereze în proximitatea unor platforme petroliere."

Importanţa simulatorului de la Constanţa este sporită şi de numărul relativ mic de centre specializate la nivel mondial. Nautical Institute din Londra este singura instiuţie din lume care poate acredita un astfel de centru de perfecţionare.

Stelian Cojocaru, preşedintele Colegiului Nautic Român: "La nivel mondial sunt 70 de centre acreditate. În spaţiul Uniunii Europene, în Europa, cel mai apropiat centru este în Italia, la Napoli."

Investiţia se ridică la 250.000 de euro, fonduri private. În clipa de faţă, un navigator care merge pe vapoare offshore poate câştiga de două, poate chiar trei ori mai mult decât un navigator care merge pe o navă de tip cargo. Spre exemplu, un comandant de navă câştigă, în domeniu, şi 1000 de dolari pe zi.

reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri