Dascălii pensionaţi revin la catedră.Tinerii fug de responsabilitate din cauza salariului prea mic

Data publicării:
profesor pensionar1

Maria Hortină a fost învăţătoare toată viaţa şi în urmă cu doi ani s-a pensionat. Şi-a spus că a scăpat de stres şi că pensia i se va potrivi ca o mănuşă, însă după câteva luni situaţia s-a schimbat radical.

"Pentru mine s-a produs aşa o ruptură...dacă vreţi să mă credeţi nici nu mă mai recunoşteam. Aveam aşa un sentiment de nesiguranţă chiar şi în relaţiile cu oamenii cunoscuţi. Nu mai puteam să mai fiu eu!", a spus învăţătoarea Maria Hortină.

Anul acesta coşmarul de pensionar al Mariei Hortină a luat sfârşit. Şcoala Nicolae Tonitza din Constanţa i-a oferit oportunitatea de a reveni la catedră. Şi chiar dacă banii nu merită, bucuria de a fi printre copii a făcut-o să se simtă din nou mulţumită.

Locurile devin disponibile abia după ce profesorii tineri aleg să le ignore şi să se angajeze în alt domeniu mai bine plătit. Doar aşa pot fi reangajaţi dascălii ieşiţi la pensie.

Nicoleta Cornescu, director Şcoala Nicolae Tonitza : "Pasiunea face meseria!! Deci dacă eşti dedicat şi eşti născut să fii profesor faci bine ceea ce faci. foarte muţi tineri consideră că vii la şcoală şi faci patru cinci ore şi gata pleci acasă. Aici realizează că la catedră nu-i aşa!!"

"Probabil nu au ales să facă această meserie în cunoştinţă de cauză, probabil se descoperă pe sine lucrând şi constată că li s-ar potrivi altceva, probabi simt că nu se pot implica total în această meserieŢ, a declarat şi învăţătoarea  Dana Contor.

150 de profesori pensionari s-au întors la catedră în Constanţa

În anul şcolar în sălile de curs din judeţul Constanţa au revenit mai mulţi profesori pensionaţi decât în anii precedenţi.

Cristina Ivan, purtător de cuvânt Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa:  "În momentul de faţă avem 150 de cadre didactice care s-au pensionat şi care predau în sistemul preuniversitar de învăţământ. Considerăm că s-au întors la catedră fie din pasiune fie pentru a-şi suplimenta veniturile".

Fiecare cadru didactic pensionat îşi mai poate exercita profesia încă maximum trei ani şi asta după ce depune o cerere inspectoratul şcolar judeţean.

reporter: Liviu Burghelea
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri