Sari la conținut

Într-un service auto din Constanţa maşinile sunt reparate pe acorduri de patefon

Când pasiunea pentru obiectele vechi se îmbină cu responsabilităţile afacerii pe care o conduci, ajungi să-ţi transformi locul în care îţi petreci întreaga zi într-o veritabilă expoziţie de artă.

Asta spune Paul Axinte, un bărbat din Constanţa care, în ultimii cinci ani a strâns peste trei sute de obiecte vechi, în coleţia sa şi le-a expus în service-ul auto pe care cu mândrie îl conduce. Aparatele de muzică şi orologiile sunt principala lui pasiune.

În aceste condiţii, nici nu e de mirare că atmosfera din service-ul auto aduce, datorită muzicii de pe fundal şi a obiectelor de artă, cu perioada secolelor trecute.

Colecţionarul spune că majoritatea banilor pe care îi câştigă din administrarea service-ului auto îi investeşte pentru a-şi îmbogăţi colecţia cu alte obiecte vechi. Şi cum pasiunea nu are preţ, Paul Axinte a cheltuit aproape 40 de mii de euro în ultimii cinci ani.

"Obiecte vechi care îmi trezesc amintiri din generaţiile anterioare, adică îmi închipui ca într-o piesă de teatru, iau un obiect şi mă întreb cam pe unde a fost, unde a ajuns el de-a lungul timpului, prin câte locuri a trecut până să ajungă la mine", a spus Paul Axinte.

Pasiunea colecţionarului nu a trecut neobservată în rândul clienţilor sau chiar a angajaţilor service-ului auto.

"Mai devreme când am venit, am auzit o melodie de-a lui Edith Piaf şi mi se pare destul de surprinzător să auzi o melodie de-a ei într-un service auto", a spus Cosmin Vasiliu, unul dintre clienţi.

Piesa de rezistenţă a colecţiei este un ceas cu pendul, adus din Franţa, care ar avea o vechime de peste două sute de ani, spune administratorul service-ului. "Nu are în componenţă niciun şurub. Totul se bazează pe şplinturi, tot ce este. Până şi orarul care arată ora este prins într-u şplint", a precizat Paul Axinte.

În afara pieselor expuse în incita service-ului auto, colecţionarul şi-a decorat şi biroul cu sute de exponate din colecţia sa. Deşi recunoaşte că nu prea mai are unde să le pună, Paul Axinte are de gând să îşi îmbogăţească colecţia atât cât va trăi.>

reporter: Daniel Leancă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Pe aceeași temă