Turismul albastru, la Marea Neagră. Istoricii şi hotelierii vor să promoveze cultura şi istoria 

Data publicării:
TURISM ALBASTRU

Profesorul universitar Răzvan Pantelimon a predat doi ani în Chile şi spune că, acolo, orice este promovat la maximum: pornind de la sate tradiâionale reconstituie în care turiştii pot chiar să se cazeze și până la excursii subacvatice în orașe scufundate.

Răzvan Pantelimon, profesor de ştiinţe politice: "Ceea ce este interesant și ar putea fi aplicat și la noi, zona exploatării patrimoniului scufundat, pentru că zona costieră a statului Chile, având o suprafaţă de 4500 de km este o zonă extrem de bogată în resurse, epave în primul rând."

Varianta românească ar fi anticul port Mangalia, construit în secol VI înaintea erei noastre. Acum este scufundat în mare la adâncimi cuprinse între 2 şi 10 metri. Istoricii vor ca situl subacvatic să devină un obiectiv turistic.

Sorin Colesniuc, directorul Muzeului "Callatis", Mangalia: Sunt minisubmarine de două persoane care ar putea să meargă şi să-i ducă pe turişti la zidul de apărare al cetăţii, la zodurile care direcţionau curenţii marini în anichitate

Tot în conceptul de turism albastru există şi iniţiative inedite precum galeria de artă sub apă amenajată în cel mai mare parc acvatic de pe litoral. Organizatorii spun că a avut un real succes iar sezonul acesta va fi extinsă cu o bibliotecă.

Laura Stroe, reprezentant ONG: "Încercăm să reorganizăm galeria subacvatică de artă şi vom veni cu câteva nourăţi. Vom amenaja un colţ de carte, bineînţeles, o carte uşoară, de vacanţă. Vom avea şi lecturi publice, mai mult pentru copii, ce-i drept, pentru că ei se plictisesc mult mai repede"

Cristian Bărhălescu, agent de turism: "Sunt clienţi care vin şi întreabă în agenţie despre posibiliatea petrecerii timpului liber pe litoral. Vor să vină să viziteze din punct de vedere cultural Constanţa şi sunt acele pachete opţionale, excursii opţionale pe care le oferim."

Aurelian Iosif, reprezentantul unui hotel de 4 stele: "Aş dori un tur al Constanţei în care Muzeul de Marină, muzeul de Istorie, cât şi Delfinariul, Planetariul să pună la dispozişia turiştilor nu numai bilete, să se pună la dispoziţia turiştilor un babysitter, sau doi, pentru că nu toată lumea îşi doreşte să meargă în acest tur, dar copiii ar fi uşor ghidat."

La nivel mondial, 40% dintre turişti doresc să cunoască istoria, cultura şi obiceiurile locurilor pe care le vizitează.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri