Gospodării din Morunglav-Olt, în pericol de prăbuşire. Autorităţile locale au cerut ajutor la Guvern

Data publicării:
290414 MORUNGLAV

Peste 100 de gospodării din Morunglav - Olt sunt în pericol de prăbuşire. În urma ultimelor inundaţii, râul Olteţ a măcinat malul stâng, iar curţile oamenilor s-au prăbuşit în apă de la o distanţă de 20 de metri. Alunecarea de teren este tot mai aproape de casele oamenilor, astfel că autorităţile locale au cerut sprijin de la Guvern.

Marian Rotaru locuieşte într-o casă din comuna Morunglav, aflată chiar pe marginea râului Olteţ. În ultimii ani a pierdut peste 500 de metri pătraţi din proprietate. Ultimele inundaţii au măcinat şi mai mult din malul din spatele proprietăţii sale, care s-a surpat şi a creat o prăpastie.

În aceeaşi situaţie sunt alte 10 gospodării din Morunglav.

Oamenii se tem că dacă mai vine o viitură îşi vor pierdele agoniseala de o viaţă.

În urmă cu câţiva ani, autorităţile au început construcţia unui dig cu pietre şi saci de nisip, care a costat 10 milioane de lei, dar care nu a mai fost finalizat.

În cazul unei noi viituri, autorităţile se tem că apa va distruge şi ce a mai rămas din actualul dig. Astfel, peste 100 de gospodării şi un drum judeţean se vor prăbuşi.

„Am cerut ajutor la Prefectură, Consiliul Judeţean şi Apele Române, s-au deplasat în teren inclusiv cei de la ISU şi încercăm să facem demersuri, deja au şi început, pentru alocare rapidă de bani proiectare în situaţie de urgenţă”, a precizat Alexandru Niţă, primarul comunei Morunglav.

„Miercuri dimineaţă, ne deplasam împreună la sediul Apelor Române Bucureşti pentru a încerca să obţinem finanţarea necesară consolidării malului aflat în acea zonă”, a spus Petre Neacşu, prefectul judeţului Olt.

Între timp, oamenii se roagă să nu mai plouă, astfel încât debitul râului Olteţ să nu mai crească aşa cum s-a întâmplat în urmă cu o săptămână.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri