Sari la conținut

Studenții străini, fascinați de Brăila

Cercetarea studenților din Norvegia pleacă de la conceptul de "Brăila Box" și constă în selectarea celor mai reprezentative cartiere și clădiri din oraș pe care le vor desena și le vor reproduce în miniatură.

Totul ar urma să ia forma unui proiect educațional cu potențial de îmbunătățire a vieții în oraș. Ideea aparține unui profesor universitar brăilean, plecat peste hotare de mai bine de 19 de ani, care vrea să ducă numele orașului său natal dincolo de granițe.

Cristian Ștefănescu - prof. univ.Facultatea de Arhitectură Bergen, Norvegia: "Brăila oferă anumite oportunități care noi vedem, arhitecturale și urbanistice pe care credem că putem să le valorificăm și care oferă o oportunitate foarte diferită față de ce se găsește, de exemplu, în Norvegia".

Pentru ca proiectul să nu rămână doar la stadiul de prototip, arhitectul brăilean colaborează în acest sens și cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București, dar și cu specialiști din Italia și Franța.

Cătălina Ioniță - asistent univ. „Facultatea de Arhitectură "Ion Mincu" București: "Tot cursul este conceput ca un laborator, iar Brăila este laboratorul nostru și încercăm să luăm diverse mostre și să încercăm să influențăm în bine diverse locuri din oraș".

Andrea Spereafico - artist italian, partener proiect: "Sunt bucuros că a fost Brăila. Este un oraș destul de interesant. Probabil nu aș fi venit aici fără posibilitatea asta. Mă bucur că am avut-o".

După ce au luat la pas mai toate străzile din oraș, studenții străini s-au arătat încântați de obiectul lor de studiu.

Wei-Hsiang Tseng - student din Taiwan la Facultatea de Arhitectură din Norvegia: "Suntem foarte încântați să fim aici pentru că am găsit aici, în Brăila, lucruri foarte interesante".

Illyrian Atdhé Belégu - student albanez la Facultatea de Arhitectură din Norvegia: "Chiar îmi place acest oraș, îmi amintește foarte mult de țara mea de origine. Temperamentul, oamenii, atmosfera, totul!"

Studenţii străini s-au întors în Norvegia şi spun că vor reveni la Brăila în vara acestui an, când speră să finalizeze acest proiect.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David