Sari la conținut

Eliberarea cărţii de identitate durează până la o lună şi jumătate la Iaşi

Peste 360 de cereri se depun, în fiecare zi, la Serviciul de Evidență a Persoanelor din Iași, în medie cu 80 mai multe față de perioada de dinaintea verii. Oamenii sunt nevoiți să aștepte până la o lună și jumătate pentru a obține un act nou de identitate. Iar pentru unele persoane acest termen este mult prea mare. Florina are nevoie de buletin deoarece pe 23 august și-a programat cel mai important eveniment din viața ei. "Mă afectează pentru că trebuie să mă căsătoresc și ar trebui să îl fac la urgență și urgență nu există, trebuie să mergi în audiență și e mai complicat," spune tânăra.

Într-o situație dificilă este și Cornelia Agape. Lucrează în Italia și are la dispoziție doar două săptămâni să își schimbe buletinul pentru a se putea întoarce la muncă. În plus, nici actele celor doi copii nu pot fi schimbate fără buletinul Corneliei. "Trebuie să îl iau pe el în spațiu și am și fetița mică la care trebuie să îi schimb pașaportul și fără buletinul meu nu se poate face nimic. Acum trebuie să aștept, între timp mie îmi expiră concediul. Nu știu ce o să facem, trebuie să ne rugăm la șefi," spune femeia.

Luna trecută, o carte de identitate se elibera în 5 zile. Nu doar numărul solicitărilor întârzie atât de mult eliberarea documentelor, cât și softul nou pe care îl folosesc angajații serviciului. Marius Bodoga, directorul DLEP Iași: "S-a modificat total aplicația de actualizare a datelor personale și implicit a aplicației care tipărește cărțile de identitate, din acest motiv sunt sincope tehnice inerente pentru o astfel de schimbare majoră."

Deoarece sistemul informatic va avea probleme de funcționare și în următoarele două luni, oamenii sunt sfătuiți să depună actele pentru schimbarea buletinului cu 6 luni înainte de expirarea termenului de valabilitate a documentului.