IAȘI. Angajaţii din IT sunt acum clienţii de lux de pe piaţa imobiliară

Data publicării:
BETA RECRUTAT 2

Cu salarii de mii de euro, evidenţiate integral pe cartea de muncă, angajaţii din domeniul IT au devenit principalii clienţi ai apartamentelor noi. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că acesta este noul profil al clientului de locuinţe de lux din Iaşi.

„Din lumea IT au apărut foarte multe persoane care au nişte venituri destul de bune şi chiar foarte bune şi îşi permit achiziţionarea de imobile noi. Cam toţi doresc imobile noi, în complexuri rezidenţiale noi”, spune Alexandru Bălan, proprietarul unei agenţii imobiliare din Iași.

Calculate la metru pătrat, preţurile pentru aceste apartamente sunt chiar şi cu 20 la sută mai mari faţă de cele ale locuinţelor vechi, ajungând la o mie de euro metrul pătrat, în funcție de zonă și de finisajele pe care le-a folosit dezvoltatorul.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că, pentru prima oară după cinci ani de criză, piaţa dă primele semne de stabilizare şi că se văd chiar uşoare creşteri ale preţurilor.

Pentru sectorul de locuinţe vechi, preţurile variază între 27.000 de euro, pentru un apartament cu o cameră, şi 56.000 de euro, pentru trei camere. Sumele diferă în funcţie de zonă, anul construcţiei, şi de finisajele şi dotările apartamentului. Calculat la metru pătrat, preţul mediu este de 750 de euro.

Preţul apartamentelor în municiul Iaşi

Apartament o cameră (30 mp) - 27.000 euro

Apartament două camere (55 mp) - 39.000 euro

Apartament trei camere (75 mp) - 56.000 euro

sursa: agenţii imobiliare

Calculele arată că în prezent este mult mai rentabil să plăteşti o rată la bancă, decât să achiţi o chirie. De altfel, pe piaţă au apărut clienţi care au speculat acest lucru şi sunt acum proprietarii unor locuinţe care se plătesc singure.

La Iaşi, cele mai căutate locuinţe sunt apartamentele cu două camere. Majoritatea clienţilor preferă să le achiziţioneze prin programul „Prima Casă", contractând credite în valută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri