Sistem de tratament unic în Iaşi, la Spitalul Clinic de Recuperare

Data publicării:
aparat recuperare-1

Sistemul de biciclete monitorizează deopotrivă rezistența la efort, consumul caloric şi tensiunea arterială a bolnavilor. Datele obţinute la fiecare şedinţă de antrenament rămân stocate în calculator, iar medicii pot observa dacă pacienţii fac progrese.

„Este vorba despre persoane care au trecut printr-un infarct miocardic, de pacienţi cu bypass autocoronarian, de pacienţi cu angină pectorală, pacienţii aceştia benficiază pe de o parte de recuperare prin exerciţiu fizic pentru că le ameliorează condiţia fizică, dar şi condiţia cardiacă şi acest lucru este demult dovedit,” explică Magda Mitu, medic primar.

Bicicletele sunt dotate cu senzori care se lipesc de pieptul bolnavului. În timp ce pacientul pedalează, senzorii transmit către calculator parametrii stării sale de sănătate.

Pe durata spitalizării, pacienții fac zilnic între 5 şi 25 de minute de exerciţii cu noile biciclete. Vasile Trifan se află la a treia şedinţă şi spune că deja se simte mai bine.

„Sunt mişcări uşoare, ne ajută la dezvoltarea mişcărilor la membre, la articulaţii şi ne simţim mult mai bine. Era nevoie de acest echipament şi consider că sunt moderne, actuale, necesare şi benefice nouă că beneficiem de aceste tratamente şi mişcări,” spune pacientul. 

Şi munca medicilor este uşurată de acest sistem, spune Doina Semenov, kinetoterapeut: „Avem posibilitatea să lucrăm în grup. Deci putem lucra cu cinci pacienţi odată şi cu cinci imagini, şi toate datele astea se înregistrează odată la toţi cei cinci pacienţi. Celelalte biciclete nu ne dădeau informaţiile astea deşi noi le folosim în continuare în alt scop.” 

Sistemul a fost achiziţionat în urmă cu două săptămâni, din fonduri proprii. 

„Noi ne-am propus să luăm acest echipament încă de anul trecut. Am organizat licitaţia anul trecut, am încheiat un acord cadru şi în acest an am avut şi fondurile necesare pentru achiziţie. A costat undeva la 282.000 de lei,” a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi. 

Anul acesta, conducerea spitalului de recuperare intenţionează să cumpere dispozitive medicale în valoare de un milion de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri