Sari la conținut

Studenţii de la Universitatea "Al. I Cuza", în grevă japoneză

Reprezentanţii studenţilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi susţin că le-au fost încălcate drepturile în mod repetat, prin faptul că taxele de cămin au fost majorate fără să fie consultaţi şi sunt nevoiţi să plătească examenele restante din anii anteriori. Chiar dacă sunt la prima examinare, pentru că studenţii nu au mers la examen la timp, trebuie să plătească sume cuprinse între 133 şi 325 de lei, funcţie de facultate, pentru a fi primiţi în sala de testare.

„Este grevă japoneză pentru noi studenţii pentru a ne apăra drepturile. Prin această grevă vrem cel puţin să nu mai crească taxele, dacă nu se poate să se reducă. Şi să fie mai mare transparenţa acţiunilor în universitate.”

„Pentru micşorarea taxelor de cămin, pentru abrogarea noilor reguli aplicate studenţilor, pentru schimbarea planului de licenţă pentru că s-a aplicat exact înainte de universitate şi este ilegal. S-a majorat taxa pentru cămin, în schimb s-au micşorat facilităţile.”

„ Consider că fiecare decizie pe care Universitatea o ia ar trebui mai întâi consultată cu studenţii,” sunt nemulţumirile studenţilor.

Rectorul instituţiei de învăţământ superior consideră că deciziile, deşi contestate de studenţi, sunt justificate.

„Taxele de cazare au fost neschimbate timp de cinci ani, gândiţi-vă dumneavoastră că în această perioadă toate preţurile şi toate tarifele serviciilor, ale utilităţilor folosite de cămine sau cantine s-au majorat, au crescut, efectul majorărilor trebuie acoperit cumva. Facultăţile respective au gândit că o modaliatate de a-i determina fie să continue studiile în mod obişnuit, fie să renunţe, este aceea de a introduce această taxă,” au fost explicaţiie oferite de Vasile Işan, rectorul UAIC Iaşi.

Dacă revendicările nu le vor fi rezolvate, studenţii care au intrat în greva japoneză sunt hotarâți să treacă la proteste de stradă şi să dea universitatea în judecată.

Anul acesta, în fucţie de cămin, taxele de cazare în căminele Universităţii "Al. I Cuza" au crescut cu 5 până la 40 de lei.