Trai ca în Evul Mediu: Sute de familii din Iași stau în case fără curent electric

Data publicării:
sat fara lumina

În comuna Popricani din județul Iași, 30 de familii tinere locuiesc intr-un cartier de case pe care le-au ridicat pe terenurile puse la dispozitie de primarie. In zona nu este insa curent electric asa ca oamenii traiesc pe întuneric. Cel mai greu este pentru copiii de școală care sunt nevoiți să-și facă temele la lumânare. Despre calculator şi televizor au auzit doar de la colegii de şcoală.

Discuție reporter - copil din sat:

„ - Tu ce desen animat ştii?

- Niciunul.

- Dar unde ai auzit de calculator? La colegi?

- Da, la colegi.

- Şi ce spuneau despre calculator?

- Că învaţă lucruri noi de pe calculator. Şi i-am zis mamei să-mi facă şi mie.” 

Oamenii spun că branșarea la curent electric le depășește cu mult posibilitatile financiare așa că de ani de zile stau la mila autorităților.

„Şi aşa stăm cu lumânări, copiii cu nasul înfundat. Copii se duc iarna cui hainele pe dos la şcoală pe timp de iarnă, că e întuneric. Nu avem ce face.”

„Şi copilul cum îşi face temele? La lumânare. Copilul acesta asceastă iarnă era să facă astm bronşic de la lumânare. Şi m-am dus şi i-am spus măcar să trag un fir de aicea, dar nu am avut posibilitate,” povestesc sătenii.

Actualul primar recunoaşte că situaţia este dramatică, dar spune că pe termen scurt situaţia nu poate fi rezolvată, pentru că nu sunt bani la bugetul local.

„Am făcut undeva anul trecut trei extinderi în satul Cârlig şi au costat undeva la şase sute de milioane de lei. Iar acum, la nivel de comună ar mai fi patru locuri în care oamenii îşi doresc să aibă şi ei iluminatul asigurat,” a explicat Valeriu Pârlog, primar comuna Popricani.

Pentru locuitorii din Popricani, o problema este și apa curentă. Comuna nu are retea de alimentare asa ca oamenii trebuie să care apa cu găleata de la fântânile din curte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri