VASLUI. Copii de vârste diferite, de la clasa 0 până într-a doua, învaţă simultan în aceeaşi clasă

Data publicării:
copii inghesuiti in banci

Așa se desfăşoară orele la școala Broşteni din comuna Ivănești. 14 elevi de clasa pregătitoare, dar şi de clasa întâi și a doua învață carte la un loc. Până le vine rândul să fie ascultați sau să li se predea lecții, cei mai mici își pierd deja răbdarea.

"Nu este normal că în secolul XXI sa fii în situaţia aceasta, dar este în beneficiul părinţilor care nu acceptă ca ai lor copii de 6, 7, 8 ani să treacă pe lângă şcoală şi să meargă la o şcoală din centru," explică Anca Roşu, directorul Şcolii "Ionel Miron" in comuna Ivăneşti.

O situație similara este şi în satul vecin. Aici, în aceeași clasă, învaţă elevi de la clasa zero până la clasa a treia. "Este foarte obositor pentru că trebuie să pregăteşti patru lecţii doar pentru o oră, dar noi avem câte cinci ore," spune Maricica Trişcă, învăţătoare la Şcoala "Coşca" din comuna Ivăneşti. 

Autorităţile locale din comuna Ivăneşti spun că au purtat discuţii cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Vaslui şi au ajuns la concluzia că învăţământul simultan este cea mai bună varianta pentru copii. Şi asta deoarece comuna are în componenţă 17 sate, iar transportul copiilor din toate aceste localităţi ar fi un adevărat coșmar, iar părinții nu ar fi de accord cu naveta.

"Ca să nu periclităm orele, pentru că a trebuit să decalăm şi să stricăm programul, copiii ar fi trebuit să se trezească la 5:30, ca până la ora 8:00 microbuzul să facă toate traseele," explică Gheorghe Stroe, viceprimarul comunei Ivăneşti.

În toate cele zece școli din comuna Ivănești, învățătorii predau simultan la mai multe clase. Dacă unitățile de învățământ ar fi comasate, microbuzul școlar ar trebui să parcurgă în fiecare dimineață peste o sută de kilometri pentru a aduce toți elevii la ore. 

Şi părinţii preferă învăţământul simultan pentru că, spun ei, avantajele sunt mai multe decât dezavantajele. "Este bine pentru că orice copil învaţă unul de la celălalt. Aceştia mai mici de la cei mai mari."

"Dacă nu au copiin trebuie să-i ducă pe toţi undeva. Noi aici am vrea. Căci e mai aproape, din capătul satului şi până aici."

În clasele primare din comuna Ivăneşti judeţul Vaslui studiază la învăţământ simultan nu mai puţin de 150 de copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri