67 de minute pentru Mandela. Ambasadorul Africii de Sud a vrut să doneze sânge, dar legea nu i-a permis

Data publicării:
ambasador donare 1

Destinsă şi jovială, doamna ambasador Thenjiwe Ethel Mtinsto a venit la centrul de transfuzii din Oradea cu scopul declarat de a ajuta comunitatea locală. A aflat că nu-şi poate îndeplini dorinţa, pentru că legislația română nu le permite cetățenilor străini să doneze sânge.

„Am crezut că sângele e sânge, nu contează de unde provine. Tot ceea ce trebuia făcut era testarea sângelui meu, pentru a vedea dacă are anumite particularități, dar data viitoare voi ști că nu pot dona sânge", a declarat Thenjiwe Ethel Mtinsto, ambasadorul Africii de Sud în România.

Ambasadorul a trecut însă cu diplomaţie peste acest moment. A explicat de ce sunt importante acţiunile organizate de ziua de naştere a fostului preşedinte Nelson Mandela. Acesta este omagiat pentru cei 67 de ani de luptă împotriva sistemului de apartheid.

„E o zi în care tuturor ni se cere să facem ceva pentru comunitățile noastre, timp de 67 de minute, pentru a creea o lume mai bună", a explicat diplomatul.

Cu prilejul acesta am reușit să o aducem pe doamna ambasador încoace, ca să încercăm să promovăm acțiuni care este pozitivă", spune Jaco du Plessis, cetățean sud-african, stabilit în Oradea.

Printre donatorii de sânge s-a aflat primarul Ilie Bolojan, care a remarcat felul în care Africa de Sud îşi omagiază eroii.

„Gândiți-vă cum l-am tratat noi pe Iuliu Maniu, casa lui de la Bădăcini e praf și pulbere, ca să vedeți ce înseamnă cultura unei țări. Și uitați... Sunt niște diferențe, poate învățăm și noi ceva."

Thenjiwe Ethel Mtinsto va reveni în Oradea în octombrie, când va participa la o conferință pe tema vieții și influenței lui Nelson Mandela în lume.

reporter: Laura Breb
operator: Gabor Szilagyi

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri