De teama gripei, în școli se fac controale epidemiologice în fiecare dimineață

Data actualizării: Data publicării:
viroze

Creşterea alarmantă a cazurilor de gripă în România obligă medicii şcolari să ia măsuri. Aceştia verifică starea de sănătate a elevilor în fiecare dimineaţă şi solicită părinţilor să nu-şi lase copiii la ore dacă observă semne de boală.

“După cum bine știți, la noi în țară este o perioadă în care virozele iau în fiecare zi amploare. De aceea am să vă rog să veniți primul rând de bănci la control."

Aşa îşi încep dimineţile elevii şcolii Oltea Doamna din Oradea. Medicii şi asistentele trec prin fiecare sală de clasă pentru depistarea posibilelor cazuri de gripă.

"Triajul epidemiologic se efectuează dimineața, la primele ore, când copiii intră în sala de clasă. Sunt controlați copiii în gât pentru evitarea bolilor infecțioase, cu transmitere respiratorie", spune Carmen Popa, asistentă medicală.

Copiii care prezintă simptome de viroză sau, mai grav, de gripă sunt trimiși la medicul de familie.

"Mulți se prezintă cu cefalee, dureri în gât, vărsături, dureri abdominale. Copiii sunt redirecționați către medicul de familie care va prescrie tratamentul adecvat, fiecăruia în parte", explică asistenta.

"Boala se transmite foarte repede între copii și dacă unul este bolnav, imediat se îmbolnăvesc și cei din jur. Noi avem noroc că avem un cabinet medical, unde copiii se pot adresa dacă au probleme de sănătate și apoi urmează tratamentul prescris de medic", a precizat Claudia Zbârcea, profesoară de biologie.

23 de pacienţi din România au murit de gripă de la începutul sezonului rece. Trei dintre cazuri au fost înregistrate doar în ultimele 24 de ore. Pentru a evita îmbolnăvirile, medicii recomandă pacienţilor să se vaccineze antigripal.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri