Sari la conținut

Directorul Colegiului "Andrei Şaguna" din Oradea, arestat pentru luare şi dare de mită şi trafic de influenţă

La începutul lunii iulie, profesorul Răzvan Vonea descria o tentativă de copiere descoperită chiar în centrul unde era preşedinte de comisie. La o săptămână de la acel moment, procurorii îl reţineau sub acuzaţia că a încercat să ajute un elev să treacă examenul de Bacalaureat.

Mai precis, este suspectat că i-ar oferit 5 mii de euro şefei Serviciului Juridic din Universitatea din Oradea ca aceasta să obţină numirea ca preşedinte al comisiei de bacalaureat la un colegiu din oraş. Din această postură, urma să ajute un elev care nu învăţase pentru examen.

"În cursul lunii aprilie 2014 i-a oferit numitei Bacter Ramona suma de 5.000 euro în scopul ca aceasta să îşi exercite influenţa asupra unui funcţionar din Ministerul Educaţiei cu atribuţii în desemnarea preşedinţilor la examenul de bacalaureat în vederea numirii sale (Bacter Ramona) drept preşedinte la centrul de examinarea „Mihai Viteazul" Oradea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie 2014, iar apoi să ajute o cunoştinţă de-a sa (...) să promoveze examenul de bacalaureat, în contextul în care elevul nu învaţă", se arăta în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

"Într-adevăr, domnul Răzvan Vonea mi-a propus să mă înscriu la un centru de examen pentru că ar avea pe cineva să ajut. Dar eu nu m-am înscris la nici un centru, deci nu am primit de la nimeni nici un leu. Nici macar nu știam cum îl cheamă pe băiatul respectiv”, a replicat Ramona Bacter, şefa Serviciului Juridic de la Universitatea din Oradea.

În momentul în care profesorul Vonea era dus în faţa judecătorilor, inspectoratul şcolar a decis:

"Eliberarea din funcţia de preşedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul Mihai Eminescu Oradea", a declarat pentru Digi24 Oradea şeful Inspectoratului Şcolar Bihor. "De asemenea, l-am eliberat pe domnul Vonea din funcţia de director al colegiului tehnic Andrei Şaguna."

Şi alte fapte

Directorul colegiului Andrei Şaguna este suspectat că a primit bani să promoveze elevi care nici măcar nu veneau la şcoală şi că ar fi dat bani ca o profesoară să obţină o notă mai mare la examenul de gradul întâi.

"Sunt niște infracțiuni de corupție, sigur. Nu de mare amploare, ca și obiect material spun. Nu are legătură cu Bacalaureatul, dar este din domeniul dânsului, în care activează", a declarat Alin Nastea, avocatul lui Răzvan Vonea. "Faptele sunt mai multe, parțial are declarații de recunoaștere."

Răzvan Vonea mai este acuzat că ar fi primit 100 de euro, whisky şi cafea de la şefa Serviciului Juridic din Universitatea Oradea ca să intervină pe lângă un profesor de la Facultatea de Ştiinţe Economice ca să o promoveze pe sora acesteia. Ramona Bacter a reacţionat:

"- Nu știu ce să vă spun exact, pentru că sora mea a învățat.

- Dar este adevărat că va promis așa ceva, că întervine pentru ea?

- Da, mi-a spus că-l cunoaște și că o să vorbească. Nu știu exact dacă a intervenit sau nu.”

Prin avocatul său, Vonea a atacat măsura arestării preventive.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Constantin Gheorghiţă

editor web: Adrian Laboş