Fără vaccin în plină epidemie de gripă. De 10 zile farmaciile din Bihor nu mai au doze

Data actualizării: Data publicării:
vaccin -shutterstock
Foto: Shutterstock

De aproape două săptămâni, nicio doză de vaccin antigripal nu se mai găsește în farmaciile din Oradea. Asta în condițiile în care cererile sunt tot mai mari pe zi ce trece, iar epidemia de gripă a fost declarată de trei zile în România. Direcția de Sănătate Publică Bihor a cerut suplimentarea cu 850 de doze, însă doar pentru vaccinarea obligatorie a personalului medical din spital.

Zilnic, la o farmacie situată într-o zonă aglomerată a Oradei, zeci de persoane intră și întreabă de vaccinul antigripal. Răspunsul este, însă, negativ.

„Vaccinul antigripal s-a epuizat cam de 10 zile. Imediat cu anunțul de debut al gripei, lumea s-a panicat, toată lumea căuta vaccinul antigripal. Farmaciiile în fiecare dimineață solicită la depozite, dar depozitele nu au pe stoc", spune Eugenia Hamza, farmacistă.

Farmaciștii spun că s-a ajuns în această situație deoarece solicită dozele de vaccin în funcție de vânzările din anii precedenți. Or, numărul cererilor nu a fost atât de ridicat ca în acest sezon.

„Ne aprovizionăm în funcție de istoric. În anii precedenți nefiind solicitări mari, nu facem stocuri mari din acest vaccin deoarece valabilitatea lui expiră în luna iunie și le aruncăm și atunci din cauza asta nu au nici depozitele, nici farmaciile... ne-a luat pe nepregătite", confirmă Eugenia Hamza.

Reprezentații Direcției de Sănătate Publică Bihor au cerut suplimentarea cu 850 de doze, însă doar pentru vaccinarea obligatorie a personalului medical din spitale, inclus în grupele de risc.

„Persoanele active care nu fac parte din grupele de risc trebuie să își cumpere doza de vaccin gripal pentru a beneficia de imunizare împotriva gripei de la unități farmaceutice", a explicat doctorul Dorel Tîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

În România, epidemia de gripă a fost declarată miercuri. Până acum virusul gripal a ucis 64 de persoane, printre care și un bihorean.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri