Sari la conținut
News Alert

Îngrijirea la domiciliu, un drept pentru prea puţini

De când a suferit cel de-al doilea atac cerebral, Octavian Ungureanu este vizitat acasă de trei ori pe zi de către o asistentă care îl ajută să se recupereze fizic. Din acest motiv, starea sa de sănătate a început să se îmbunătăţească.

"E foarte important că mi-am câştigat libertatea şi independenţa. Pot să mă deplasez la toaletă, bucătărie, unde vreau eu."

Cei din familia bărbatului recunosc că s-ar fi descurcat foarte greu fără ajutor de specialitate.

"Ne-am fi chinuit foarte mult şi el probabil şi-ar fi pierdut încrederea în sine, pentru că dacă nu ai pe cineva să te ajute, să te îndemne, să ţi se spună că ai făcut bine, aşa suntem noi oamenii, pierdem încrederea şi nu mai facem nimic."


Programul de îngrijiri la domiciliu oferă servicii precum monitorizarea tensiunii sau a pulsului, administrarea de tratamente şi îngrijirea efectivă a pacientului. Banii decontaţi de Casa de Asigurări pentru aceste servicii sunt prea puţini faţă de numărul mare de solicitări.

"Solicitări avem foarte multe, dar, cam fondurile ajung pentru 5-6 bolnavi pe lună. La Casă mai este o problemă, banii întotdeauna întârzie şi acum am primit banii pe serviciile din ianuarie", spune Maria Gafencu, managerul Asociaţiei Ramiluck Oradea.

În acest an, Casa de Asigurări de Sănătate Bihor a alocat pentru aceste servicii peste 550 de mii de lei. Suma este împărţită la cei 11 furnizori care au contract cu CAS.

"Sunt momente când fondurile sunt insuficiente sau solicitarea este aşa de mare încât nu putem face faţă, se fac liste de aşteptare şi atunci, în cazul listelor de aşteptare avem criterii bine determinate", explică Ionuţ Gheorghe, preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bihor.

Criterii în funcţie de care sunt selectaţi pacienţii care au nevoie urgentă de îngrijiri. Bolnavii trebuie să obţină mai întâi o recomandare de la medicul specialist sau cel de familie. Casa de asigurări decontează 90 de zile de îngrijiri la domiciliu pe an.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă