Sari la conținut

Percheziţii în Satu Mare. Vizată, o reţea specializată în eliberarea de reţete false

Procurorii DIICOT au vizitat dis-de-dimineaţă o farmacie din Satu Mare, dar şi locuinţele unor medici de familie şi specialişti din municipiu. Anchetatorii au ajuns şi la cabinetele cadrelor medicale de la secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean. Ei bănuiesc că încă din 2012, medicii, ajutaţi de farmacişti, ar fi eliberat reţete false pentru boli neurologice.

"Din aproximativ 150 de farmacii care exist[ pe raza judeţului Satu Mare, această farmacie beneficia de 20 la sută din totalul sumelor decontate de CAS, fiind o farmacie cu doar două puncte de lucru", a precizat Violeta Fotache, specialist DIICOT.

În urma descinderilor, procurorii au sigilat cabinetul şefului Secţiei de psihiatrie de la Spitalul Judeţean Satu Mare şi pe cel al asistentei-şefe. Verificări au fost şi la biroul soţiei medicului şef de la Psihiatrie, care este directoarea adjunctă a Casei de Asigurări de Sănătate din Satu Mare. Anchetatorii au ridicat cutii întregi cu reţele, dar şi calculatoare.

"Au solicitat conducerii CAS Satu Mare să le pună la dispoziţie reţetele pe suport de hârtie, cât şi electronic din 2012 până în prezent, pentru specialităţile psihiatrie şi neurologie de la anumite farmacii în relaţie contractuală cu CAS Satu Mare", a explicat Marcela Similar, purtătorul de cuvânt al CAS Satu Mare.

"În cursul dimineţii, organele abilitate au contactat conducerea spitalului judeţean, managerul unităţii, prin care ni s-a adus la cunoştinţă percheziţia. S-a solicitat efectuarea percheziţiilor la cabinetul medicului-şef şi al asistentei-şefe de pe secţia psihiatrie", a confirmat Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Satu Mare.

O singură persoană a fost dusă la audieri în calitate de martor. Procurorii verifică în continuare toate documentele, dar şi calculatoarele ridicate.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş